Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому не можна бездумно підвищувати податки і де шукати потрібні для армії гроші: пояснення

  • 30.08.2024, 19:50
  • 290

Перш, ніж підвищувати податкове навантаження на українців, влада має пояснити, яка сума коштів потрібна Державному бюджету, на які потреби, і чи вичерпані можливості скорочення нецільових під час війни витрат

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

Про це під час брифінгу заявив Петро Порошенко. Він також зазначив, що зростання воєнного збору стане значним навантаженням на легальні доходи людей, зменшить купівельну спроможність і зрештою вдарить по економіці.

«Базою для будь-якого податкового законодавства має бути стабільність і передбачуваність. Перед тим, як уряд має виходити з подібними ініціативами і реєструє їх в ВРУ, має відбутись широке обговорення, пояснення, аргументація. Податки, незалежно від їх розміру, мають бути справедливими», — переконаний п’ятий президент.

«Влада почала з шокуючої цифри — нібито країна терміново потребує 500 млрд грн для фінансування армії. В іншому випадку вже в серпні - вересні армія залишиться без фінансування, солдати залишаться без зарплат», — нагадав Порошенко. Він зазначив, що пізніше йшлося про 140 млрд грн, а після засідання податкового комітету сума знову змінилась — до 30 млрд грн.

«Влада має чітко обґрунтувати, що з цього йде на грошове забезпечення воїнів, що — на закупівлю озброєння і боєприпасів, FPV і засобів РЕБ, і коли це буде поставлено. Що — на будівництво фортифікаційних споруд. Ці затверджені і задекларовані видатки мають бути недоторкані», — переконаний Порошенко.

«Перше, з чого ми маємо почати — це скорочення непотрібних видатків. Як ви можете підвищувати податки на найменш захищені верстви населення, коли ви 2 млрд легко видаєте на „єдиний“, нікому не потрібний марафон? Сотні мільйонів на фінансування каналу „Рада“ — це ніколи не голосувалося у ВРУ, а витрачається нібито на потреби парламенту. Третя позиція — це фінансування будівництва доріг. 17 млрд в цьому році включно з прифронтовими територіями в Харківській, Запорізькій, Донецькій областях. Що ви робите і чому ви ці гроші, знову ж таки, забираєте в будівництві фортифікаційних споруд?», — констатує Порошенко.

Він також закликав скоротити витрати на утримання державного апарату. «В країні залишилося на 8 млн населення менше. І якщо скорочується чисельність людей, яким має надаватися послуга, має відбутися відповідне скорочення чисельності влади», — вважає Порошенко.

Він також жорстко розкритикував так звану ідею «національного кешбеку», яка потребує щонайменше 3 млрд грн з бюджету: «Ви забираєте у вчителів, лікарів, прибиральниць, санітарок, медсестер, щоб віддати кешбеку? Прибрати фінансування індустріальних парків. Прибрати фінансування таких стимулів, які руйнують конкурентне середовище в Україні».

«Принцип справедливості вимагає, що жодна заробітна платня в Україні не може бути вищою від заробітної платні воїна на фронті. Воїн на фронті отримує доплату в 100 тисяч гривень. Ніхто в Україні не може отримувати суму виплат, джерелом яких є державний бюджет або державні підприємства, в тому числі співробітники наглядових рад залізниці, банків, більше, як воїн на фронті», — наголошує Петро Порошенко. Він також закликав зробити інформацію про платню чиновників публічною для суспільства.

«Народ має право знати вашу заробітну платню. І на час війни, будь ласка, задекларуйте скільки обходиться державі і бюджету ваше утримання. Треба повернутися до питання декларування доходів і звіту в НАЗК через електронні декларації радників Офісу Президента та інших владних структур, які приймають доленосні рішення, допущені до надважливих рішень і ні перед ким ні про що не звітують», — сказав Порошенко.

«Ми не маємо права приймати бюджет аж до того, як не буде перезавантажено БЕБ, Рахункову палату, як не буде забезпечена прозора робота митниці», — наголосив Порошенко.

На переконання лідера «Євросолідарності», військовий ПДФО та кошти воєнного збору мають акумулюватися на спецрахунку виключно для потреб Сил оборони. «Для того, щоб забезпечити прозорість використання коштів, наша політична команда вимагає, щоб все фінансування армії шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу і закону „Про Державний бюджет“ фінансувалося виключно через спеціальний фонд. Якщо потрібні гроші виключно і тільки для фінансування Збройних Сил — спрямовуйте їх у спецфонд воєнного збору і розподіляйте виключно на цілі і завдання, які визначені законом», — говорить Порошенко.

Він також зауважив, що вилучення військового ПДФО з бюджету громад рік тому очікувано погіршило забезпечення ЗСУ. «Нарешті влада вимушена була визнати правоту нашої позиції. Виявляється, що кошти, які були забрані ще в листопаді минулого року, у вигляді конкретних боєприпасів, механізмів на фронт надійшли в розмірі 43%. А тепер солдат на фронті 9 місяців чекає FPV дрони, окопний РЕБ і не має цього. Яку ціну заплатила Україна, Збройні Сили, наша армія за ту 9-ти місячну затримку з цим постачанням?», — обурився Порошенко.

За його словами, відповідні законодавчі ініціативи будуть подані до парламенту найближчими днями.

Схожі новини