Передплата 2024 «Добрий господар»

США навряд чи дозволять Україні бити по росії ракетами Storm Shadow, поки Байден при владі, — джерело

  • 30.08.2024, 15:15
  • 329

Сполучене Королівство нібито готове надати Україні дозвіл на вільне застосування ракет Storm Shadow по території росії, але їхнє використання обов’язково потрібно узгоджувати зі США, тому Вашингтон матиме останнє слово щодо того, чи можна їх використовувати проти цілей в рф

Фото ілюстративне із Вікіпедії
Фото ілюстративне із Вікіпедії

Як вказано, від початку роботи уряду під керівництвом Кіра Стармера у Даунінг-стріт зробили все можливе, щоб створити враження — підтримка України залишиться на колишньому рівні.

Однак останні заяви президента України Володимира Зеленського свідчать про те, що в Україні стривожені обережною поведінкою британських міністрів.

Зокрема, Володимир Зеленський пояснив, що розчарований тим, що прем'єр-міністр Великої Британії не дозволив Україні використовувати ракети дальнього радіусу дії Storm Shadow для ураження військових об'єктів в рф.

«Занепокоєння з приводу провокування ширшого конфлікту між Росією та Заходом є одвічною рисою з погляду готовності багатьох західних лідерів надати Україні зброю, необхідну для досягнення перемоги. Особливо це стосується Вашингтона, де бажання адміністрації Байдена не провокувати Путіна на подальші акти агресії в Європі значно перешкоджає підтримці Заходом української справи», — пише джерело.

Відомо, що декларативно Сполучене Королівство нібито готове надати ЗСУ дозвіл на вільне застосування Storm Shadow. Та проблема у тому, що їхнє використання обов’язково потрібно узгоджувати зі США (оскільки ці ракети — спільна британсько-американська розробка, Вашингтон матиме останнє слово щодо того, чи можна їх використовувати проти цілей у країні-агресорі Росії).

«І поки адміністрація Байдена залишається при владі, дозвіл на такі удари навряд чи буде», — наголосило джерело.

Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер поки що ухиляється від прямої відповіді на те, чи дійсно саме Вашингтон обмежує використання Storm Shadow. Однак.

Якби у Даунінг-стріт справді хотіли надати Україні свободу у застосуванні Storm Shadow, то британські урядовці активно та публічно лобіювали б це питання у Вашингтоні.

Раніше повідомляли, що Велика Британія понад місяць очікує від США згоди на використання Україною ракет Storm Shadow для ударів по рф.

Водночас Сполучені Штати заявили, що не отримували запит від Великої Британії на надання дозволу Україні для ударів ракетами Storm Shadow по території росії.

Схожі новини