Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Фахівці Львівської обласної клінічної лікарні провели надскладну операцію з видалення аневризми

  • 28.08.2024, 22:15
  • 183

У Львові 33-річному Євгенові з однією ниркою родом з Луцька провели надскладну операцію з видалення аневризми

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР

Раніше таку операцію не проводили ні у Львові, ні в Україні, лише 9 подібних операцій у світі.

Згідно з діагнозом, у нього аневризма гілки ниркової артерії, завбільшки понад 2 сантиметри. Ситуація для хірургів Львівської обласної клінічної лікарні ускладнилася тим, що у Євгена з народження лише одна нирка, тому будь-які втручання були надто ризикованими.

«Ми розуміли, на які ризики йдемо. Аневризму потрібно було видаляти, адже в будь-який момент вона могла розірватися, а наслідки були б надто важкими — втрата єдиної нирки і загроза життю молодої людини. Ми готувалися, добре, що поруч зі мною професійна команда. Ми продумали два варіанти оперативного втручання: аутотрансплантація, коли нирку виймають, заморожують, тоді видаляють аневризму, проводять реконструкцію судин і ставлять нирку на місце чи методика In situ. Тобто видалити аневризму, не виймаючи нирку. Таке втручання було б легшим та менш травматичним для пацієнта, втім складнішим для нас судинних хірургів. Аневризма була злютована з венозними судинами і їх пошкодження могло спровокувати кровотечу, яку в цьому місці зупинити непросто, а ще аневризма могла б розірватися від найменшого дотику. Також усі тканини навколо аневризми були запалені та змінені, що безсумнівно ускладнювало нашу роботу в операційній», — розповів хірург Ігор Кобза.

Оперативне втручання тривало понад три години. Надто ризикована і складна операція пройшла успішно, єдину нирку і життя врятували.

Пацієнт може повертатися додому.

Схожі новини