Передплата 2024 ВЗ

Франція продовжила арешт Павла Дурова

  • 26.08.2024, 18:30
  • 159

У Франції ще на 48 годин продовжили термін утримання під вартою засновника Telegram Павла Дурова

Павло Дуров. Фото із його соцмереж
Павло Дуров. Фото із його соцмереж

За даними джерела, слідчий суддя Парижа, відповідальний за це судове розслідування, продовжив його поліцейське утримання під вартою.

Оскільки за місцевими законами затримання для допитів можливе максимум 96 годин, у судді є дві доби, щоб або офіційно оголосити Дурову обвинувачення, або відпустити. Ймовірно, що сьогодні французька прокуратура виступить із заявою для преси у цій справі.

Французькі слідчі були здивовані тим, що Дуров, знаючи, що його розшукують у Франції, все ж вирішив приїхати до Парижа.

Як відомо, у ніч на 25 серпня французькі медіа повідомили про затримання засновника і генерального директора Telegram Павла Дурова в паризькому аеропортуTF1: Засновника Telegram Павла Дурова затримали у Парижі Ле-Бурже після того, як він прилетів туди з Азербайджану на своєму приватному літаку. Його супроводжували охоронець і неназвана жінка.

У Франції Дурова оголосили в розшук лише за кілька хвилин до його прибуття. Його звинувачують у співучасті у торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей і шахрайстві, оскільки він відмовився жорстко модерувати контент у Telegram і співпрацювати з владою для розкриття інформації про користувачів, підозрюваних зокрема у шахрайстві, поширенні наркотиків і дитячої порнографії.

У 2021 році росіянин Павло Дуров отримав французьке громадянство, тому у Франції його судитимуть як громадянина цієї країни. Останнім часом він жив переважно в Обʼєднаних Арабських Еміратах.

Пізніше Telegram опублікував заяву про затримання свого засновника. У ній вказано, що месенджер дотримується законів ЄС, зокрема — Закону про цифрові послуги, а самому Дурову «немає чого приховувати».

У Telegram пишуть, що їхня модерація відповідає галузевим стандартам і «постійно вдосконалюється».

«Абсурдно стверджувати, що платформа або її власник несуть відповідальність за зловживання нею», — додали у заяві.

Щодо арешту Дурова і регуляції Telegram, то Україна «поки обирає тактику очікування», повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у коментарі «Радіо Свобода».

Рішення про закриття соцмережі в Україні Ради національної безпеки й оборони України поки не готує. Хоча українська влада все ж схиляється, що блокування Telegram можливе, якщо його адміністрація й надалі ігноруватиме запити української сторони.

Схожі новини