Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Держсекретар США приїхав до Ізраїлю, щоб сприяти укладенню угоду про перемирʼя в Газі

  • 19.08.2024, 12:30
  • 206

Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до ізраїльської столиці Тель-Авіва з близькосхідним туром, метою якого є посилення дипломатичного тиску для досягнення перемир’я в секторі Гази цього тижня

Ентоні Блінкен. Фото Reuters
Ентоні Блінкен. Фото Reuters

Це вже десята його поїздка до регіону від початку війни ісламістського угруповання ХАМАС із Ізраїлем 7 жовтня 2023 року.

20 серпня Блінкен зустрінеться з лідерами Ізраїлю, зокрема і з премʼєр-міністром Біньяміном Нетаньягу. Після Ізраїлю держсекретар США вирушить до Єгипту.

Зараз «переломний момент» переговорів про укладення угоди щодо перемир’я та обміну заручниками, сказав високопосадовець з адміністрації президента США Джо Байдена журналістам дорогою до Тель-Авіва. Він додав, що Блінкен збирається наголосити всім сторонам на важливості виходу цієї угоди на фінішну пряму.

«Ми вважаємо, що це критичний час», — зазначив посадовець.

Країни-посередники — Катар, США та Єгипет — після місяців переговорів досі не змогли подолати розбіжностей, щоб досягти угоди про перемирʼя в секторі Гази.

Офіс Нетаньягу, як і раніше, наполягає на тому, щоб ізраїльські збройні сили залишалися на прикордонній смузі між сектором Гази і Єгиптом, відомої як Філадельфійський коридор, — щоб запобігти контрабанді зброї в Газу.

Там також заявили, що Нетаньягу продовжуватиме просувати угоду, яка дозволить звільнити якомога більше живих заручників і досягти військові цілі Ізраїлю, зокрема не дозволити ХАМАС зберегти контроль над Газою.

8 серпня лідери Катару, США та Єгипту закликали Ізраїль і ХАМАС відновити переговори щодо угоди у Досі або в Каїрі. Наступного дня Ізраїль погодився відправити свою делегацію.

Водночас ХАМАС 13 серпня заявив, що не приєднається до переговорів про припинення вогню в секторі Гази, оскільки Нетаньягу начебто «незацікавлений у досягненні угоди, яка б повністю припинила агресію».

Ця заява ХАМАС зʼявилася на тлі повідомлень про те, що Блінкен відклав свою поїздку на Близький Схід через «невизначеність ситуації» — він повинен був вилетіти у вівторок.

Член політичного бюро ХАМАС Самі Абу Зухрі вважає, що на сторони «чекає не угода чи реальні переговори, а скоріше нав’язування американського диктату».

Схожі новини