Передплата 2024 «Добре здоров’я»

СБУ викрила в Херсоні російських агентів

  • 16.08.2024, 11:30
  • 332

Служба безпеки України знешкодила у Херсоні мережу російських агентів, які розвідували місця базування та переміщення Сил оборони і шпигували за посадовцями обласної військової адміністрації

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

У результаті спецоперації в Херсоні затримали трьох учасників ворожого осередку, які діяли окремо один від одного, але замикалися на єдиного куратора з росії.

Ним виявився так званий окупаційний «перший заступник міністра інформаційної політики» на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонської області, росіянин Олександр Костін.

Крім функцій рупора Кремля, загарбницька установа намагалася виконати завдання російських спецслужб зі створення агентурних мереж в обласному центрі.

Для цього Костін залучив двох підлеглих із так званого «Мінінформполітики» як резидентів (керівників) агентурної мережі.

До її складу вони дистанційно завербували трьох жителів Херсона. Один із них працював на росіян ще під час тимчасового захоплення міста, а після звільнення громади переховувався.

За вказівкою резидентів агентурної групи фігуранти розвідували місця базування й переміщення Сил оборони на території Херсона.

Розвіддані потрібні були росіянам для підготовки ракетно-дронових ударів по локаціях українських захисників.

Серед пріоритетних цілей ворога були вогневі позиції мобільних вогневих груп протиповітряної оборони, а також пункти базування підрозділів Служби безпеки, Національної поліції та прокуратури.

Також російські агенти шпигували за посадовцями ОВА. Отриману інформацію ворог планував використати для залякування через особисті погрози фізичної розправи.

Фігуранти планували залучити максимальну кількість однодумців із правобережної частини регіону.

Для цього вони створили Телеграм-канал, який функціонував нібито від імені проросійського підпілля в Херсоні. Потенційних учасників адміністратори інтернет-ресурсу закликали передавати туди координати Сил оборони та персональну інформацію про українських захисників.

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони і комп’ютерне обладнання із доказами злочинних дій.

Слідчі СБУ оголосили їм про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України — ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), ч. 2 ст. 114−2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення Збройних сил України, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Схожі новини