Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новий штам коронавірусу заразніший, ніж решта, — МОЗ

  • 07.08.2024, 16:45
  • 505

В Україні зафіксували перші три випадки нового субваріанту FLiRT: два у Києві й один в Івано-Франківській області

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Новий штам коронавірусної інфекції FLiRT є більш заразним, аніж його попередники. Вакцинація, як в раніше — ефективний засіб профілактики.

Про це заявив заступник голови Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі телемарафону.

«Це є один із субваріантів, який попередньо характеризується тим, що він ще швидше передається від людини до людини і ще більше оминає імунну відповідь, але загальні симптоми досі такі самі: підвищення температури тіла, переважно в перші дні захворювання, кашель, можуть виникати головний біль, біль у мʼязах», — пояснив він та зауважив, що люди, які не отримали бустерної дози вакцини — мають більші ризики заразитись.

Як зазначив Кузін, перші повідомлення щодо нового субваріанту почали з’являтись ще в березні. Протягом наступних місяців багато країн заявили про зростання захворюваності на COVID. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки (США) показники зросли на 25%.

Попри те, що Всесвітня організація охорони здоров’я досі не надала оцінок FLiRT, є повідомлення про те, що поточна вакцина, яку використовують для профілактичних щеплень, є ефективною.

Головний державний санітарний лікар розповів, що в країні наразі є пів мільйона доз вакцин проти COVID. Як і ВООЗ, Україна також оновила національні рекомендації.

Якщо людина має супутні неінфекційні захворювання, як-от цукровий діабет, надмірну вагу або серцево-судинні захворювання, або онкологічні захворювання, вона повинна отримати однократне щеплення.

«Це базовий курс вакцинації, і потім такій людині рекомендується щорічний один бустер. Для медпрацівників, працівників сфери обслуговування така сама рекомендація, враховуючи їхній професійний ризик і достатню кількість контактів», — пояснив Кузін.

Людям, які не мають супутніх неінфекційних захворювань, достатньо однократної вакцинації як базового курсу.

«Відтак ми відійшли від цієї двократної вакцинації і певної кількості бустерів кожні пів року для деяких груп, тому зараз такі рекомендації спрощені. Тому, якщо людина не має супутніх неінфекційних захворювань, вона може щепитися однократно, і цього буде достатньо. Якщо є - тоді радимо робити щеплення щорічно», — додав він.

Схожі новини