Передплата 2025 ВЗ

У Львові медики врятували чоловіка від зупинки серця лише одним проколом руки

  • 07.08.2024, 08:55
  • 1 224

Медики Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова у найменш травматичний спосіб врятували чоловіка з ураженням коронарних артерій

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Фахівці виконали балонну ангіопластику та стентування через внутрішньосудинний доступ.

Пацієнт — 53-річний львів'янин Іван Бебих. Пів року тому він уперше відчув біль у грудях. Чоловік звернувся до районної лікарні. «Мені зробили кардіограму. Результати показали, що моє серце б'ється так, ніби я два тайми футболу відбігав», — розповів він.

Нещодавно дорогою на роботу пану Івану стало зле, як ніколи раніше. Тому він негайно звернувся за допомогою до спеціалістів Лікарні Святого Пантелеймона. Якщо б він одразу цього не зробив, то міг би померти, кажуть наші за медики.

«Це був передінфарктний стан. Це вже критичний момент, коли така сильна задишка у пацієнта з’являється навіть у стані спокою. Ми одразу провели коронарографію і виявили багатосудинне ураження коронарних артерій», — пояснив Василь Процько, завідувач відділення кардіології та інвазивної терапії Лікарні Святого Пантелеймона.

Пацієнту запропонували аортокоронарне шунтування — це відкрита операція на серці із розрізом грудної клітини та довгим відновленням потому. Однак через високу травматизація і тривалу реабілітацію пан Іван категорично відмовився від такого втручання.

Відтак спеціалісти спільно з пацієнтом вирішили ризикнути та спробувати «полагодити» уражені артерії ендоваскулярним методом — через прокол на шкірі виконати стентування та балонну ангіопластику.

Під час виконання цієї малоінвазивної внутрішньосудинної операції лікарі загалом виявили чотири субоклюзії, себто критичні звуження. Дві судини наші спеціалісти розширили стентами, а ще дві з меншим звуженням — роздули балонами. І так вони повністю відновили нормальне кровопостачання серця. Попри ризики — все вдалося.

Уже наступного дня після операції пана Івана виписали. Він більше не відчуває задишки, може вільно ходити та повноцінно жити.