Передплата 2024 «Добрий господар»

росія хоче використати пов’язані з Іраном групи для непрямого протистояння з Заходом — ISW

  • 04.08.2024, 14:15
  • 319

Ймовірні плани Кремля передати ракети й інше військове обладнання хуситам в Ємені підкреслюють нарощування військового партнерства росії з Іраном

Фото: РБК
Фото: РБК

Припускають, що Москва, ймовірно, має на меті використовувати підтримувані Тегераном групи для опосередкованого протистояння із Заходом і впливу на формування його рішень.

Про це заявляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

2 серпня телеканал CNN повідомив, що офіційні особи США й інші обізнані джерела, заявили, що росія готувалася доставити невідомі ракети й інше військове обладнання хуситам наприкінці липня 2024 року, але відмовилася від цього плану після дипломатичного контакту США і Саудівської Аравії.

«Повідомлення про плани росії підтримати хуситів, щоб опосередковано протистояти Заходу і загрожувати подальшою ескалацією, узгоджуються з декількома російськими інформаційними й гібридними операціями, які мають на меті спонукати Захід утримуватися від підтримки України через побоювання конфронтації з росією», — йдеться у звіті.

Аналітики зауважили, що готовність російського лідера Володимира путіна розглянути можливість підтримки хуситів під час їхніх нападів на Ізраїль і міжнародне судноплавство є частиною поглиблення російсько-іранської військової співпраці та зростання залежності росії від Ірану щодо високоточної зброї і компонентів.

«Поглиблення партнерства росії з Іраном, ймовірно, спонукатиме росію розглянути можливість підтримки інших проіранських груп і використання цих угруповань в інших непрямих спробах погрожувати Заходу ескалацією. Підвищена готовність росії використовувати Іран і підтримувані ним групи для опосередкованого протистояння із Заходом завадить спробам рф представити російську зовнішню політику на Близькому Сході як збалансовану і може ще більше ускладнити відносини росії з країнами, стурбованими російсько-іранською співпрацею», — йдеться в звіті.


Джерело: ISW

Схожі новини