Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Штати очікують нападу Ірану на Ізраїль протягом кількох днів, — ЗМІ

  • 02.08.2024, 15:15
  • 280

У США переконані, що Іран планує атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії уже цими днями, і готуються до протидії

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

У США очікують, що можлива атака на Ізраїль відбудеться за тією ж схемою, що й в квітні 2024 року.

Тоді Іран за кілька годин випустив по Ізраїлю майже 150 ракет і понад 170 безпілотників. Однак тепер вона може бути ще масштабнішою і включати удари з боку ліванського угруповання «Хезболла», яке теж обіцяло помститися за смерть свого командувача Фуада ШукраІзраїль атакував Бейрут у відповідь на удар «Хезболли», через який загинули діти.

Ізраїль не визнає свою причетність до вбивства Ханії, попри звинувачення Ірану. Однак адміністрація Байдена занепокоєна, що тепер буде складніше мобілізувати ту саму міжнародну і регіональну коаліцію країн, яка захистила Ізраїль від попередньої іранської атаки у квітні. Тоді Ізраїлю допомогли ППО і винищувачі США та Великої Британії. У повітряний простір Ізраїлю не зайшов жоден безпілотник — їх збили ще на території Йорданії та Іраку.

Як відомо, 27 липня з боку Лівану вдарили по селищу Мадждаль-ШамсІзраїль атакував Бейрут у відповідь на удар «Хезболли», через який загинули діти на Голанських висотах, що на півночі Ізраїлю. Ракети влучили по футбольному полю, де в той час були діти — 12 дітей і підлітків загинули, понад 30 поранені. Армія Ізраїлю звинуватила в атаці «Хезболлу», угруповання свою вину заперечує.

Голанські висоти вже кілька десятиліть є спірною територією на Близькому Сході. Ізраїль під час Шестиденної війни 1967 року захопив значну частину висот, а 1981-го анексував ці території. США 2019 року стали єдиною країною, яка визнала суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами.

30 липня Ізраїль атакував Бейрут у відповідь на удар «Хезболли». Ціллю удару назвали командувача «Хезболли», якого вважають відповідальним за загибель дітей, — Фуада Шукра, старшого радника лідера угруповання Хасана Насралли.

31 липня у столиці Ірану Тегерані вбили одного з лідерів палестинського угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханію. Це сталося після того, як він взяв участь у церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіяна. Пізніше стало відомо, що Ханію вбила бомба, захована в його гостьовому будинку.

Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї після смерті Ханії наказав завдати прямого удару по Ізраїлю. Після цього американські та європейські дипломати скликали термінові переговори на Близькому Сході, щоб завадити масштабній ескалації, адже Ізраїлю погрожують помститися як Іран, так і «Хезболла».

Схожі новини