Передплата 2024 ВЗ

США призупиняють допомогу Грузії через закон про «іноагентів»

  • 01.08.2024, 13:45
  • 171

Штати призупиняють допомогу уряду Грузії на понад 95 мільйонів доларів через грузинський закон про «іноагентів», який вважають антидемократичним

Фото ілюстративне із сайту Укрінформ
Фото ілюстративне із сайту Укрінформ

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

За його словами, пауза у допомозі від США — це результат перегляду двосторонніх відносин між країнами, про який Штати оголосили ще у травні разом з візовими санкціями.

Тоді керівна партія Грузії «Грузинська мрія» звинуватила США у політиці «погроз і шантажу».

«Антидемократичні дії та неправдиві заяви грузинського уряду несумісні з нормами членства в ЄС і НАТО», — наголосив Блінкен.

Як відомо, у травні 2024 року парламент Грузії остаточно ухвалив закон про «іноагентів», попри опір опозиції й масові протести з сутичками в столиці. За законом у Грузії створюють спеціальний реєстр, у якому опиняться всі некомерційні юридичні особи та медіа, які фінансують з-за кордону більш ніж на 20%. Вони мають публікувати річний фінансовий звіт — інакше будуть штрафи і перевірки.

США і Євросоюз засудили рішення парламенту. В ЄС заявили, що ухвалений закон фактично зупиняє інтеграцію Грузії. США ж оголосили про «всебічний перегляд» двостороннього співробітництва з Грузією через придушення демократичних свобод.

Схожі новини