Передплата 2024 «Добрий господар»

На місці вбивства Ірини Фаріон хочуть звести пам‘ятник

І перейменувати вулицю Масарика на честь захисниці української мови

Фото Софії Особи.
Фото Софії Особи.

У Львові на місці загибелі мовознавиці, політикині та громадської діячки Ірини Фаріон, яка загинула від кулі невідомого кілера, хочуть звести пам‘ятник. З такою ініціативою виступила дочка Ірини Фаріон Софія Особа. Цю ідею підтримали політичні побратими, громадські активісти, захисники.

Про це Софія Особа повідомила для «ВЗ».

"На місці вбивства моєї мами має бути пам‘ятник, — каже дочка Ірини Фаріон — Софія. — Вулиця Масарика має стати вулицею Ірини Фаріон! А на фасаді школи, де вона вчилась, має бути меморіальна таблиця", — написала Софія у своєму ФБ.

У 1971—1981 роках Ірина Фаріон навчалася у середній школі 75 імені Лесі Українки. Одразу по закінченню школи майбутня мовознавиця рік працювала бібліотекарем Львівської обласної бібліотеки для юнацтва (сьогодні це обласна бібліотека імені Романа Іваничука).

Тим часом, на місці зухвалого вбивства мовознавиці львів'яни без перестанку несуть лампадки та букети. Деякі квіти перев’язані чорною траурною стрічкою, а деякі декоровані у патріотичному стилі - синьо-жовтою стрічкою. Зараз там кілька десятків букетів, горять свічки. Їх приносять студенти, друзі загиблої. Учора Софія Особа помолилася на місці вбивства мами, впавши на коліна…

Дочка Ірини Фаріон перебуває у пригніченому стані, готується до вечірнього парастасу: «Біль! Просто пекучий біль… Болить нестерпно. Готуємося до парастасу та прощання. Сьогодні та завтра ви будете нашою великою українською родиною».

Прощання з Іриною Фаріон відбудеться з неділі, 21 липня. О 19-й годині в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла відбудеться парастас, з жінкою-легендою можна попрощатися до 23-ї години. У понеділок, 22 липня Фаріон поховають на Личаківському кладовищі неподалік могили Володимира Івасюка.

Схожі новини