Передплата 2024 «Добрий господар»

«Для нас дрони — це цінність. Ми стараємося робити так, щоб кожен дрон долітав до цілі»

  • 15.07.2024, 10:20
  • 216

Порошенко привіз Тетяні Чорновол FPV-дрони

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Тетяна Чорновол — журналістка-розслідувач, громадська активістка і учасниця Революції Гідності - ще перед повномасштабним вторгненням вивчилася на оператора ПТРК «Стугна». На відміну від хейтерів, які цькували її за цей вчинок, Тетяна була впевнена: путін рано чи пізно розпочне велику війну проти України. І в перший день повномасштабного вторгнення вона пішла на фронт — знищувати «Стугнами» бронетехніку росіян на підступах до столиці.

Та війна за два з половиною роки змінилася — і Чорновол терміново опанувала роботу з FPV-дронами. Тепер її розрахунок нищить ворога і «Стугнами», і дронами на південному фронті. Дронів постійно не вистачає - каже Таня. Держава їх на екіпаж ПТРК взагалі не виділяє, вся надія на волонтерів і спонсорів. Петро Порошенко, який привіз техніку бригадам на Південь, зробив Тетяні найбажаніший подарунок — 100 якісних дронів-камікадзе.

Чорновол одразу ж по-діловому «розпакувала» і роздивилась сюрприз. «Мені сьогодні привезли FPV-дрони — камікадзе. Ми ще не дивилися, чим вони тут наповнені. Але навіть я тримаю це в руках — це дрон надзвичайної якості. По-перше, тут вбудована плата ініціації. Це додаткова безпека. Тому що я вмикаю ініціацію боєприпаса на пульті. Тобто я „злітаю“ — він не включений, а коли вже летить, я пролітаю наших, над ворогом на пульті включаю, і це означає, що вже при ударі в мене спрацює БК. І ця вбудована плата ініціації - це супер. Бо завжди з усіма дронами, які до нас приходять, ми дуже мучимося, щоб дістати ці плати», — розповідає військова і додає: бувають випадки, коли не дуже якісні дрони вибухають просто над головами наших бійців.

«Бачу, що в дрона дуже хороші пропи. Такі тверді пропи — це означає, що дрон буде стабільний під час польоту. А це для дрона важливо. Дуже останнім часом ми мучилися з антенами. Купуємо ці речі. Тобто приходить якийсь дрон, все, що треба для покращення — купуємо за бойові. Антени неможливо купити в країні. А тут, бачу, стоїть ця антена. Я вже по зовнішньому вигляду розбираюся, що це хороша антена», — відзначає Чорновол.

«А особливо тепло від того, що Порошенко турбується про моє життя. Сьогодні розбирала коробки, знайшла, що крім дронів, в одній — наземна станція керування, а там кабель — 30 метрів плюс ще 30 метрів доєднання. Тобто пілот може бути від станції аж на 60 метрів. Що це означає. Це означає додаткові бонуси виживання, бо саме станція це місце ворожого ураження фпвішників. Щоб ви зрозуміли, я працювала на 15 метрах. Це дуже мало, це по суті поряд, бо станція піднімається на висоту. І було у нас, що по станції прилетіло вороже фпв. Добре, що фпв, а не ракета чи каб, що часто у нас на лінії трапляється з фпвішніками», — розповіла Чорновол у соцмережах.

«Ми намагалися подовжити цю дистанцію. Купити якісний провід важко. Не якісний — втрата сигналу. Добилися 30 метрів, ворожа фпв нам його покромсала і знову працювали на 15. А тут 30 і 30. Це дуже важливо», — зазначає Тетяна.

«Для мене це — надзвичайний подарунок. От у мене розрахунок, один екіпаж: я — перший пілот, Вітя — другий пілот, Макс — сапер. Ще у нас є інженер, який обслуговує, щоб усе це долітало до ворога — перепаює, переставляє. Це у нас екіпаж. Але так було, що тимчасово до мене бригада відправила ще два екіпажа. І в нас на три екіпажа було 30 дронів в місяць. 30 дронів це і для одного екіпажу мало», — говорить Таня.

«Ми працюємо дуже акуратно. Для нас дрони — це цінність. Ми стараємося робити так, щоб кожен дрон долітав до цілі. Ось це — на два місяці роботи у мене буде додатково. Це буде два місяці такої насиченої роботи. Це буде просто клас», — не приховує емоцій Чорновол.

Вартість тільки цієї партії дронів — 1 млн 400 тис. грн. Бійці кажуть: ефективність використання буде як мінімум 60%. А це означає десятки знищених окупантів і спалена ворожа техніка.

Тетяна Чорновол переконана: передумова української перемоги у підвищенні професіоналізму армії, новітній зброї і постійному розвитку. «Команди, які постійно вчаться, постійно працюють з новим обладнанням. Тому що FPV-шки постійно міняються. За ці пів року, що ми працюємо з FPV, з тих, що ми починали, вже нікуди не долетять», — констатує Чорновол.

«Це майбутнє нашої армії, повинні буди професійні команди зі зброєю. Команди, які жаліють своїх людей. Командири, які розуміють що людей треба розвивати. Ми переможемо — ми приречені перемогти», — переконана Тетяна Чорновол.

Схожі новини