Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Завтра у Львові поховають одного з останніх командирів УПА

  • 12.07.2024, 13:50
  • 544

Завтра, 13 липня, прах Євгена Штендера перепоховають у Львові в родинному гробівці. Також перепоховають прах його доньки Софії

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Чин похорону розпочнеться о 10:00 у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла. Поховають прах Євгена Штендери та його доньки Софії у родинному гробівці на Личаківському кладовищі (поле № 43).

«Євген Штендера був з великого покоління бандерівців, присвятивши все своє життя боротьбі за незалежну Україну. Був командиром середньої ланки в ОУН-УПА. Воював, не покладаючи рук — чи у лавах Організації Українських націоналістів, чи офіцером в Українській Повстанській армії, чи працюючи журналістом, чи будучи пізніше в еміграції в Канаді, де заснував багатотомне видання Літопису УПА і був відповідальним редактором до 2000 року. Ця людина — як згусток волі і енергії для боротьби за незалежну Україну. І в умовах сьогоднішньої російсько-української війни — це дуже важлива постать для вшанування і віддання йому останньої честі відповідного до військових традицій», — наголосив у коментарі Микола Посівнич, кандидат історичних наук, президент фонду «Літопис УПА».

Також, з нагоди перепоховання Євгена Штендери, у неділю, 14 липня, о 14:00 в Палаці Мистецтв (вул. Коперника 17) відбудеться показ документального фільму «Рубіж. Грубешівська операція».

Цей фільм присвячений спільній польсько-українській атаці на підконтрольне комуністам польське місто Грубешів, і його зняли за спогадами Євгена Штендери. Адже він тоді був одним із керівників спільної операції з польським націоналістичним підпіллям.

Євген Штендера — сотник УПА, родом з Львівщини, який усе своє життя присвятив боротьбі за Україну. Він помер два роки тому — на 99-му році життя, у Канаді.

Схожі новини