Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У ракеті, яка влучила в «Охматдит», були західні деталі, — джерело

  • 10.07.2024, 18:45
  • 587

російська ракета Х-101, яка влучила в «Охматдит» у Києві, містила західні компоненти

Фото defence-ua
Фото defence-ua

Джерело пише, що наявність у ракеті рф компонентів із Заходу свідчить про успіхи в обході санкцій.

У матеріалі йдеться, що росія виробляє майже у 8 разів більше Х-101, аніж до повномасштабного вторгнення в Україну. Таке виробництво залежить від деталей країн Заходу, зокрема — США.

«Західні технології дозволяють їм будувати ці розумніші ракети, які дозволяють їхнім терористичним атакам проходити повз нашу слабку протиповітряну оборону», — зазначила Олена Білоусова, провідний науковий співробітник з питань санкцій в Інституті KSE в Києві.

Оборонний процесор Кремля звернувся до мікропроцесорів та інших передових технологій, не призначених для військового використання попри те, що санкцій проти росії відрізали її від деяких передових компонентів. Акцентується, що про цей перехід свідчить аналіз Україною ворожої Х-101, випущеної окупантами в січні: тоді було виявлено 16 одиниць електроніки західного виробництва всередині ракети.

Два компоненти були марковані як вироблені компанією Швейцарії STMicroelectronics зі штаб-квартирою в країні, коли решта — американськими виробниками мікросхем, зокрема Texas Instruments, Analog Devices та Intel.

Вказано, що всі товари призначені в основному для цивільних цілей, а деякі з них досить старі.

Джерело зробило аналіз російських документів, який показує, як компаніям рф у 2023 році вдалося отримати деталі, аналогічні використаним компонентам у січневій ракеті Х-101. У результаті виявилось, що їх просто купили на відкритому ринку й імпортували до росії через Китай.

Водночас відповідно до російських документів, деталі виготовили західні виробники, які вказані як Китай, Малайзія, Філіппіни, Тайвань чи Таїланд.

Видання зауважує, аналіз одного уламка, швидше за все, недооцінює ступінь залежності росії від іноземного виробництва. Відповідно до аналізу Офісу президента України, наданим FT, ракета Х-101 може бути укомплектована понад 50-ма деталями іноземного виробництва.

Схожі новини