Передплата 2024 ВЗ

«Витримав радянські табори і вірить в нашу Перемогу»

  • 10.07.2024, 09:13
  • 288

Петро Порошенко привітав із 85-літтям визначного українського письменника-шістдесятника, дисидента, політвʼязня радянської влади, борця за Незалежність нашої держави Ігоря Калинця

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Видатний львівʼянин подарував пʼятому президенту збірку своїх поезій з теплим автографом.

«Караюсь, мучуся, але не каюсь», — ці слова Тараса Шевченка стали крилатими для української інтелігенції 60−70-х років, кинутої в російські табори. Витримати поневолення і тортури, не відступившись від ідеалів, вдалося далеко не всім. Проте Ігор Калинець зміг. Львівський поет, разом з однодумцями, яким було душно від дурману соцреалізму, опирався русифікації та відстоював українську мову та культуру. Свої вірші він присвятив борцям за волю", — написав Порошенко у соцмережах.

Він нагадав, що Ігоря Калинця засудили до шести років ув’язнення суворого режиму й трьох років за участь у дисидентському русі. «33-річний поет відбував покарання у Пермських концтаборах разом з Іваном Світличним, Василем Стусом, Миколою Горбалем та багатьма іншими. Було і Забайкалля, і Читинська область. Витримав. Без каяття, не зрадивши ідеалів», — пише Порошенко.

«Займався самвидавом забороненої літератури. Пройшов усі етапи становлення України як суверенної незалежної держави. Підтримував Майдан та славив його Героїв. Вірив і вірить у нашу Перемогу. Шана Вам та низький уклін, Ігорю Мироновичу, за те, що вистояли. Прийміть найщиріші вітання у день Вашого чудового ювілею — 85-річчя. Многая літа!», — побажав пʼятий президент.

Схожі новини