Передплата 2024 «Добра кухня»

Там, де жив. На вулиці, де загинув

19−20 листопада у Дрогобичі, як анонсують організатори щорічних вшанувань мистецько-літературного подвигу Бруно Шульца, Полоністичний науковий інформаційний центр імені Ігоря Менька Дрогобицького педагогічного університету імені І. Франка, а також Краківський педагогічний університет та товариство «Фестиваль Бруно Шульца» з Любліна, відбудеться присвячений 80-ій річниці загибелі «генія з Дрогобича» літературно-мистецький проєкт «Друга Осінь»

Бруно Шульц.
Бруно Шульц.

До міста, де жив та творив Бруно, щоб вшанувати його пам’ять, помолитись на сьогоднішній вулиці Тараса Шевченка, там, де рівно 80 років тому обірвався його земний шлях, приїдуть дослідники та шанувальники творчості письменника. Приїдуть поціновувачі таланту цієї дивовижної, наділеної талантом особливого бачення світу людини, яка змусила майбутнє покоління через багато років після власної смерті по-новому подивитись на творчість, якій присвятила життя.

Навіть тепер, коли в Україні триває кривава війна з осатанілим російським агресором, історія Бруно Шульца продовжує залишатись актуальною. Навіть більше. Вона, як не боляче це констатувати, повторюється: сьогодні так само, як і Бруно Шульц 80 років тому, мирні, ні в чому невинні українці гинуть від рук сучасних фашистів, москалів-рашистів. Там, де народились і живуть, і де, здавалося, найбезпечніше для них місце на землі.

На вулицях та площах, у магазинах, у власних будинках. Цей «відтінок» цьогорічної «Другої Осені» до невимовного болю змушує замислитись над споконвічним «чому?» все це маємо та «що?» слід всім нам затямити, аби убезпечити своїх нащадків від нових небезпек та трагічних випробувань долі на багатостраждальній українській землі.

Серед тих, хто 19−20 листопада навідується до малої батьківщини Бруно Шульца найбільш представницькою, мабуть, буде польська делегація. Не потрібно забувати, що для наших щирих друзів-сусідів Бруно є культовою особою: теперішній рік польський парламент оголосив його роком. У Польщі дуже ревно, з душевним трепетом ставляться до всього, що має стосунок до його життя та творчості. Дводенний цикл подій теперішньої «Другої Осені», як наголошують організатори, розпочнеться «екуменічною зустріччю та спільною молитвою в інтенції Бруно Шульца й тих, хто присвятив себе збереженню мультикультурної пам’яті» письменника-гуманіста. Спільна молитва пролунає 19 листопада на місці загибелі Бруно Шульца. Після цього упродовж двох днів відбуватимуться літературно-мистецькі акції та зустрічі. Однієї з головних подій вшанування Шульца в Дрогобичі стане заплановане на 11 год. 19 листопада у парку на вулиці Івана Франка (навпроти головного корпусу Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка, — ред.) мистецької інсталяції за мотивами картини Бруно Шульца «Зустріч» та оповідання «Республіка мрій».

Схожі новини