Передплата 2024 «Добрий господар»

«Яна своєю силою та незламністю нагадує всьому світові, що для українців немає неможливого»

  • 27.06.2024, 16:15
  • 338

У Відні відбулось символічне тренування з Яною Степаненко

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Про це інформують в ЛМР.

У столиці Австрії відбулося тренування та символічний забіг Яни Степаненко. Місце (на біговій алеї біля центрального стадіону) обрали невипадково — саме там найкращий марафонець планети Еліуд Кіпчоґе продемонстрував силу духу: атлет встановив світовий рекорд, пробігши марафонську дистанцію за 1 годину 59 хвилин, і продемонстрував, що #NoHumanIsLimited (популярний хештег, фраза з англійської означає «немає обмежень для людини»).

«Яна своєю силою та незламністю нагадує всьому світові, що для українців немає неможливого, навіть для тих, хто постраждав від війни. Ми всі тут зібралися, щоб нагадати про те, що в Україні триває війна, і від неї страждають не лише дорослі, військові, які на передовій, але й цивільні діти. Яночка — наш амбасадор миру України в усьому світі», — розповіла перед початком тренування представниця благодійного фонду UNBROKEN Юлія Логвиненко.

Перед розминкою та символічним забігом до пам’ятної відмітки з рекордом Кіпчоґе, Яна поділилася враженнями від особистої участі у Бостонському марафоні, що відбувся у квітні цього року.

«Відчувала велику підтримку від людей. І ця підтримка надавала мені дуже багато сили не здаватися і продовжувати бігти», — сказала Яна і побажала усім не здаватися, вірити в себе, і завжди давати і відчувати підтримку.

Присутні висловлювали слова захоплення Яні Степаненко, а вона поділилася своїми планами на майбутнє: «Не зупинятися і тренуватися. Поширювати у світі ідею незламності».

Сильним моментом зустрічі також стала розмова Яни з австрійським параатлетом Георгом Шобером. Чоловік розповів, що три роки тому втратив ногу через рак, на початку цього року побачив у мережі мотивуюче відео, де Яна готується до Бостона, та знайшов у собі сили кваліфікуватися на Паралімпіаду, що відбудеться у вересні в Парижі.

Оскільки дівчина відчувала біль у колінах, то маршрут бігу зробили досить символічним — близько 60 метрів. Але, за словами присутніх, він був важливим і мотивуючим.

Нагадаємо, 13-річна Яна втратила обидві ноги під час російського ракетного обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську у квітні 2022 року, але не здалася. І сьогодні вона є одним із символів української незламності. Перші протези для ходьби та бігу Яна отримала в США. Після року відновлення за кордоном вона повернулася до України. У Львові Яна продовжує реабілітацію в Національному реабілітаційному центрі UNBROKEN і бере участь у міжнародних спортивних заходах з фондом UNBROKEN.

У квітні цього року Яна Степаненко брала участь у Бостонському марафоні в США, де зуміла подолати п’ятикілометрову дистанцію. Тоді дівчина мала, окрім спортивної, благодійну мету: зібрати гроші на протез для військового Олександра Рясного, який втратив ногу на фронті.

Схожі новини