Передплата 2024 «Добрий господар»

Відомо, коли Україна від ЄС отримає € 1,4 млрд військової допомоги

  • 25.06.2024, 17:45
  • 352

Першим траншем від Європейського Союзу обсягом 1,4 мільярда євро Україна зможе скористатися вже наступного місяця. До кінця року Київ отримає ще мільярд євро, який візьмуть з доходів від заморожених російських активів

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Про це заявив верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, пише «Укрінформ».

У понеділок, 24 червня, у Люксембурзі відбулося засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, на якому погодили правові норми з використання прибутків від заблокованих у Європі російських активів в інтересах оборони України.

«[Передається] надзвичайний прибуток з нарахувань на російські активи, що заморожені в Європі, — але не активи самі собою, — будуть використані якомога швидше на користь України», — наголосив Боррель.

За його словами, кошти спрямують на постачання засобів протиповітряної оборони, боєприпасів та на підтримку української оборонної промисловості.

Водночас Боррель зауважив, що хоч європейські міністри змогли погодити правила використання надходжень від заморожених російських активів, їм не вдалося просунутися у використанні інших платежів в рамках Європейського фонду миру для військової підтримки України на загальну суму близько 6 млрд євро. Він додав, що це відбулося внаслідок позиції «однієї країни».

«Ми все ще маємо одну країну, яка блокує використання близько 6 млрд євро. Наразі ми працюємо над шляхами подолання та обминання цих структурних ускладнень, які ми маємо вже протягом минулих півтора року», — зазначив Боррель.

Схожі новини