Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«РЕБ „Ай-Петрі“ врятує життя багатьох військових»

  • 23.06.2024, 14:10
  • 518

Технічний блогер, український фахівець та консультант у галузі військових радіотехнологій Сергій Безкрестнов з позивним «Флеш"відповів на численні запитання щодо нового РЕБ «Ай-Петрі»

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

Як відомо, розробку та виробництво цих комплексів протидії засобам технічної розвідки профінансував Петро Порошенко. Сума інвестицій сягає 200 млн грн.

«Напевно, немає дня, щоб я не чув прохання: розкажіть про РЕБ „Ай-Петрі“. За два роки війни я ні слова не сказав хорошого чи поганого ні про серію Буковель, ні про Ноту, ні про десятки інших комплексів РЕБ. Навіть назв не сказав. Тому що йде війна, а РЕБ рятує життя та вирішує важливі завдання. Тому я нічого не збирався і не збираюся технічно розповідати про Ай-Петрі», — написав «Флеш».

"Коли з’явився цей комплекс, я негативно висловився про гучні рекламні фрази про його можливості, і Петро Олексійович запросив мене на зустріч, де ми досягли розуміння і домовилися дійти глобальних висновків після його випробувань на фронтах. На жаль, у межах цього знайомства розробники не захотіли зі мною зустрінеться і поспілкуватися однією мовою, тому що «я вкраду їхні унікальні розробки», — зауважив експерт.

«Резюмую: так, „Ай-Петрі“ це новий РЕБ комплекс на ринку України. Так, він працює, так, він приносить користь. Так, він врятує життя багатьох військових. Але жодних чудес, все у рамках законів фізики», — пише Сергій «Флеш».

Раніше Петро Порошенко повідомив, що у війська передали 20 комплексів «Ай-Петрі СВ». Спочатку вони закривають артилерійські дивізіони на лінії фронту.

«Скажу відверто, у цей проєкт мало хто вірив. Хоч на папері все сходилося, але виглядав він нереально, допоки ми не побачили його в дії. Проєкт реалізувала одна з найкращих в Україні команд, яка ще з початку російського вторгнення — з 2014 року — виробляла системи РЕБ. Їхні системи й зараз стоять на озброєнні. Але кількість дронів значно зросла, і тепер нам необхідні потужніші системи», — розповідав раніше Петро Порошенко.

Після повномасштабного вторгнення російські окупанти почали широко застосовувати баражувальні боєприпаси типу «Ланцет» із «підсвічуванням» цілі «Орланами» і «Залами», боротьба з якими є доволі складною. Військові кажуть: російські безпілотники завдають чимало шкоди на всіх напрямках фронту. «Орлани» корегують ворожий вогонь і можуть пролетіти до 150 км з передачею сигналу з камери, а за визначеним маршрутом він може долати до 600 км або 10 годин польоту.

Зараз на фронті «Орлани» намагаються збивати із зенітних установок і навіть зі стрілецької зброї, але це непросто. Коштує одна ворожа «пташка» близько 120 тисяч доларів і одночасно може корегувати роботу 20−30 «Ланцетів». А кожен «Ланцет» несе фугасний заряд і є величезною загрозою для техніки та особового складу на передовій, пояснюють військові.

«Коли я побачив на папері, що цей РЕБ може „задавити“ російські БПЛА на відстані до 20 кілометрів, засліпити „Зали“ та „Орлани“ так, щоби вони більше не могли коригувати „Ланцети“ чи арту по наших позиціях, а наші дрони водночас могли спокійно діставати ворога — то це видавалось фантастикою. Але наша команда повірила розробникам», — пише Петро Порошенко.

Він також розповів: зазвичай розробка такого комплексу триває від 3 до 8 років, але цей проєкт вдалося зробити менш як за 5 місяців: «ми вже маємо багато замовлень від військових. Комплекс складається з РЕБу, сучасної радіолокаційної станції, антидронового пристрою, надійного захищеного зв’язку, автономного живлення, штабів управління».

«Моя мрія, щоб уся лінія оборони була під надійним прикриттям кіберзахисту, ефективним для протидії всім системам безпілотних літальних апаратів. Якщо все вдасться, це буде інша війна», — каже Порошенко.

Схожі новини