Передплата 2024 «Добра кухня»

На Личаківському цвинтарі у Львові відкрили пам’ятник історику Ярославу Ісаєвичу

  • 20.06.2024, 17:35
  • 474

Пам’ятник історику, досліднику, науковцю, академіку Національної академії наук України Ярославу Ісаєвичу та його дружині Ользі у місці поховання урочисто відкрили сьогодні, 20 червня 2024 року, на Личаківському цвинтарі у Львові

Фото: Львівська обласна рада
Фото: Львівська обласна рада

Автор пам’ятника — львівський скульптор Андрій Дацко, який раніше створив пам’ятники Томашу Масарику у Львові та Швейку у Добромилі й Скелівці. Над проєктом пам’ятника працювали понад 5 років. Участь у розробці моделі пам’ятника брали доньки Ярослава Ісаєвича — Тетяна і Леся.

Пам’ятник виготовлений у вигляді хреста, посередині якого постать «книжника» з книгою і пером у руках. Напис на плиті «Історик, дослідник української культури та книгодрукарства, шукач першоджерел, відновлювач світового контексту української історії, академік НАН України».

Відкриття пам’ятника відбулося під час ХІІ наукових читань імені академіка Ярослава Ісаєвича, які проходять у Львівській національній науковій бібліотеці України імені Василя Стефаника.

Ярослав Ісаєвич (7 березня 1936, с. Верба, Рівненщина — 24 червня 2010, м. Львів) — український історик, громадський діяч, академік НАН України, директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, президент Міжнародної асоціації україністів, перший голова Українського національного комітету істориків. Входив до складу наукової ради Українського історичного журналу. Автор праць з середньовічної та ранньомодерної історії та культури України і Центрально-Східної Європи. Кавалер ордена Ярослава Мудрого V ступеня, ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, заслужений діяч науки і техніки України (1996), почесний громадянин Стрия. Ввів до наукового обігу чимало невідомих раніше творів українських письменників і вчених, цінні пам’ятки з описами Львова і Києва. Спричинився до відродження Наукового товариства ім. Шевченка в Україні.

З 2011 р. щороку у Львові проводяться Наукові читання імені академіка Я.Ісаєвича, присвячені історичним та культурологічним питанням, над якими працював учений.

Схожі новини