Передплата 2024 «Добра кухня»

У Саудівській Аравії через 50-градусну спеку зафіксували понад пів сотні летальних випадків

  • 19.06.2024, 15:15
  • 358

Щонайменше 550 людей померли під час паломництва (хаджу) до Мекки, а саудівські чиновники повідомляють про понад 2 тисячі осіб, які отримали тепловий удар і проходять лікування

Фото: The Guardian
Фото: The Guardian

Про це повідомляє The Guardian.

За словами арабських дипломатів, щонайменше 323 померлих були єгиптянами, більшість з них померли від загострення хвороб через спеку. Також повідомляється про щонайменше 60 загиблих йорданців, хоча Амман повідомив у вівторок по 41 загиблого. Серед інших країн, які повідомили про смертельні випадки під час хаджу, — Індонезія, Іран і Сенегал, але вони не уточнили цифри.

Загалом, за підрахунками ЗМІ, загальна кількість загиблих, про яких уже повідомили різні країни, становить 577 осіб.

За даними саудівської влади, цього року в хаджі взяли участь близько 1,8 мільйона паломників, з них 1,6 мільйона — з-за кордону.

Хадж є одним із п’яти стовпів ісламу, і всі мусульмани, які мають можливість, повинні здійснити його хоча б один раз в житті. Проте на паломництво все більше впливають зміни клімату. За даними дослідження, опублікованого минулого місяця у Саудівській Аравії, температура в районі, де відбуваються ритуали, зростає на 0,4°C (0,72F) кожне десятиліття. Крім того, багато ритуалів хаджу, в тому числі молитва на горі Арафат, яка відбулася у суботу, передбачають перебування на відкритому повітрі протягом кількох годин удень.

У понеділок у Священній мечеті в Мецці температура сягнула +51,8°, повідомляє Національний метеорологічний центр Саудівської Аравії.

Щороку десятки тисяч паломників намагаються здійснити хадж без офіційних віз, щоб заощадити гроші, що є більш небезпечним, оскільки вони не отримують доступ до кондиціонованих приміщень, які саудівська влада облаштована за маршрутом хаджу.

Схожі новини