Передплата 2024 ВЗ

Мелоні та Макрон не порозумілися через питання абортів

  • 16.06.2024, 15:30
  • 451

Між прем'єр-міністром Італії Джорджою Мелоні та президентом Франції Емманюелем Макроном виникло непорозуміння через відсутність у підсумковій декларації саміту G7 згадки про аборти

Фото: Прямий
Фото: Прямий

Про це пишуть Reuters та BBC.

Зазначається, що Франція і США брали участь у дипломатичному «перетягуванні каната» з Італією щодо того, чи варто згадувати аборти у підсумковій декларації.

Reuters зауважує, що у 2022 році, коли Мелоні з правої партії «Брати Італії» заступила на посаду, багато хто побоювався, що вона буде безкомпромісним політиком, проте зрештою прем'єрка виявилась прагматичним партнером у важливих міжнародних питаннях. А втім, на саміті G7 в Італії Мелоні показала, що у неї є «червоні лінії», за які вона готова боротися — і це питання, пов’язані з правами на сім'ю та репродукцію.

Під час підготовки до саміту увага передусім зосереджувалася на погоджені 50-мільярдного кредиту для України із залученням прибутків від заморожених російських активів та створенні умов гри в торгівлі з Китаєм. З обох питань лідери «Великої сімки» досягли консенсусу, що було сприйнято як доказ єдності Заходу перед лицем глобальних викликів.

Водночас дипломати та медіа повідомили, що Італія нібито вимагала вилучити згадку про «безпечний і законний аборт» із кінцевої заяви G7, а також хотіла пом’якшити формулювання щодо фінансування вакцинації.

Попри те, що Мелоні перебувала в меншості, вона змогла домогтися свого в обох питаннях, повідомили Reuters дипломати, які стежили за дискусіями.

Натомість центрист Макрон, який у минулому сперечався з Мелоні через соціальні питання, включно з міграцією, сказав журналістам на саміті, що він шкодує про відсутність у декларації G7 згадки про аборти. Він нагадав, що Франція закріпила право на аборт у своїй конституції, але італійці, за його словами, не мають «такої ж чутливості».

BBC зазначає, що коли президент Франції прибув на офіційну вечерю саміту увечері 13 червня, прем'єрка Італії кинула на нього «сталевий погляд». Після цього в соціальних мережах заговорили про напругу між двома лідерами.

Схожі новини