Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна уклала угоду на імпорт скрапленого газу зі США, — джерело

  • 13.06.2024, 18:15
  • 324

Енергетичний холдинг ДТЕК уклав контракт із американською компанією Venture Global на імпорт скрапленого природного газу (СПГ). Обсяги імпорту поки що невідомі. Постачання мають розпочатися цьогоріч і триватимуть щонайменше до кінця 2026 року

Фото із сайту Pexels
Фото із сайту Pexels

Відтак СПГ постачатимуть із заводу Venture Global Plaquemines на узбережжі Мексиканської затоки штату Луїзіана до України та до багатьох портів Європи. Значну частину обсягу газу, передбаченого угодою з Venture Global, можуть спрямувати до інших країн через D. Trading — дочірню компанію ДТЕК, яка є контрагентом угоди.

«Завдяки цій знаковій угоді ми допоможемо зміцнити безпеку газопостачання України, сприятимемо подальшому відновленню та економічному зростанню в регіоні, а також далі зміцнюватимемо європейську енергетичну безпеку», — заявив CEO Venture Global Майк Сабель.

Також ДТЕК зобовʼязався протягом 20 років закуповувати до 2 мільйонів тонн СПГ з майбутнього заводу Venture Global CP2.

Заступник директора з питань європейської енергетичної безпеки Атлантичної ради Ольга Хакова заявила, що ця угодна зі США може допомогти Україні «забити останній цвях у труну газового домінування Росії в країні та регіоні в цілому».

До цього Україна заявляла, що не продовжуватиме транзит російського газу через свою газотранспортну систему.

Угода з Venture Global є останнім кроком на шляху до досягнення великої мети Адміністрації чинного президента США Джо Байдена — збільшити експорт енергоресурсів до Східної Європи і так зменшити вплив рф у регіоні після її повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році.

Хоча Європа вже була найбільшим імпортером американського СПГ, Україна ніколи раніше не купувала його напряму. За словами аналітиків, ця угода збігається з посиленням атак рф на газосховища та електроенергетичну інфраструктуру України, що посилює нагальну потребу в зміцненні та диверсифікації енергопостачання в країні.

Схожі новини