Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Розшукував Інтерпол: українські прикордонники знайшли унікальну картину

  • 13.06.2024, 17:15
  • 656

Житомирські прикордонники разом із польськими колегами знайшли раніше зниклу безвісти картину «Еліезер і Ребекка біля колодязя». Її хотів продати українець, який виїхав до Польщі

Фото ДПСУ
Фото ДПСУ

Картину «Еліезер і Ребекка біля колодязя» голландський художник Ян Лінсен написав у 1629 році.

До 2005 році вона була у Вестфрісському музеї у Нідерландах, допоки її не викрали.

«Дана картина виняткової цінності. Вона багато років перебувала у розшуку Інтерполу, адже 9 січня 2005 року її викрали із голландського Вестфрісського музею. Тоді загалом зникли 24 картини, а також 70 срібних експонатів. Багато з них досі вважаються зниклими безвісти», — розповіли у прикордонній службі.

Нещодавно виявилося, що продати полотно намагався громадянин України. Чоловік виїхав до Польщі, але продовжував шукати клієнтів і в Україні. Прикордонники отримали та перевірили відомості про діяльність продавця. Підтвердивши спроби продажу картини, вони повідомили про незаконні дії колегам у Польщі.

Польські правоохоронці, офіцер зв’язку від Посольства Нідерландів та українські прикордонники змогли вилучити картину в чоловіка.

Об'єднавшись із польськими колегами та представниками нідерландського посольства вони змогли вилучити картину в чоловіка.

Наразі йому обрали запобіжний захід у вигляді трьох місяців арешту та висунули звинувачення. Далі розслідування вестиме окружна прокуратора Кракова у Польщі.

Ян Лінсен був нідерландським митцем 17 століття. Він писав картини на історичну та міфологічну тематику.

Також митець довго подорожував Францією та Італією, у Римі приєднався до товариства художників «Бентвюгелі», з голландської: «Птахи з пір'я». Там він взяв собі псевдонім Гермафродіто.

Схожі новини