Передплата 2024 ВЗ

НАТО планує створити посаду спецпредставника в Україні

  • 08.06.2024, 18:45
  • 476

НАТО планує створити нову посаду спеціального представника в Україні, щоб посилити свої довгострокові зобов’язання перед країною

Фото: Главком
Фото: Главком

Про це пише Foreign Policy з посиланням на західних чиновників та помічників конгресменів США.

За даними джерел видання, посаду «старшого цивільного представника» Альянсу в Україні можуть представити на липневому саміті НАТО у Вашингтоні. Новий представник координуватиме підтримку України, зокрема потоки військової допомоги Києву від союзників.

Це рішення стало б політичним сигналом — як для України, так і для росії — про прихильність Альянсу до боротьби Києва, зазначає видання. Деякі західні чиновники називають призначення спецпредставника ще одним кроком у підтримці України. Зокрема, таку думку висловила посолка США при НАТО Джуліанна Сміт.

«Ми шукаємо шляхи інституціоналізації частини двосторонньої підтримки, яка надходить до України, і введення її в НАТО, щоб забезпечити більшу узгодженість цієї допомоги та адекватний розподіл тягаря між Альянсом у нашій колективній підтримці України», — зауважила вона.

А втім, інші називають це «втішним призом» для країни, яка прагне стати частиною НАТО. Зокрема, вони розглядають роль спецпредставника як частину урізаного пакета допомоги.

«Це ще один приклад того, що ми робимо замість того, чого насправді хоче від нас Україна», — сказав чиновник Альянсу.

Схожі новини