Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Компанія експомічника колишнього голови Львівської облради Ганущина отримала мільйонні підряди на постачання дронів: розслідування

  • 18.04.2024, 11:35
  • 478

Фірма «Периметр» продавала безпілотники через тендери напередодні так званого «закону про військовий ПДФО»

Олександр Ганущин. Фото із соцмереж
Олександр Ганущин. Фото із соцмереж

За даними джерел, за три місяці 2023 року фірма експомічника колишнього голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина продала місцевим радам Львівщини та військовим частинам дронів майже на 6 млн грн. Безпілотники постачали через тендерні закупівлі на сайті Prozorro.

Із вересня по грудень 2023 року компанія ТзОВ «Периметр», яка належить експомічнику Ганущина Андрію Загороднику брала участь в 11 закупівлях на постачання безпілотних авіаційних комплексів. Із них три тендери були організовані 103-ю окремою бригадою територіальної оборони, в якій служить майор Олександр Ганущин. У сі інші тендери здійснювали місцеві ради Львівщини, зокрема — Солонківська, Сколівська, Городоцька та Добротвірська.

Активні продажі дронів фірмою Загородника відбувалися одночасно із підготовкою так званого «закону про військовий ПДФО», який мав скерувати податки з прибутків військовослужбовців із місцевих бюджетів у державний. Кабінет міністрів зареєстрував відповідний законопроєкт 12 вересня. Через два тижні компанія ТзОВ «Периметр» розпочала брати активну участь у тендерах на закупівлю безпілотників, аж допоки за законопроєкт ще не проголосували.

Верховна Рада підтримала законопроєкт 8 листопада 2023 — і тоді компанія Андрія Загородника здійснила останні тендери і змінила свою діяльність.

Згідно із інформацією із аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Периметр» належить колишньому помічнику ексголови Львівської обласної ради Олександра Ганущина Андрію Загороднику.

Компанія виграла тендери, у яких вона була єдиним учасником. Йдеться про закупівлю двох квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro та одного безпілотного комплексу на замовлення Городоцької міськради; закупівлю безпілотного комплексу для Сколівської міської ради; тендер на такий самий комплекс для 103 бригади ТрО, ще один для Добротвірської селищної ради та ще один безпілотний комплекс та 13 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для Солонківської сільради.

Відтак із 11 тендерів компанія Андрія Загородника перемогла у п’яти, загальна сума закупівель яких становить 5 млн 881 тис. 175 грн. Три тендери, у яких компанія Андрія Загородника програвала, не відбулися, ще у трьох закупівлях ТзОВ «Периметр» обійшли конкуренти, два з цих тендерів були безпосередньо на замовлення військової частини, один для Солонківської громади.

Підприємство «Периметр» вигравало у всіх завершених тендерах, в яких брало участь. Якщо ж був конкурент, який пропонував нижчу ціну — замовник скасовував торги. До прикладу, у закупівлі Солонківської територіальної громади переможцем стало ТзОВ «Груп Інтрейд», але, як йдеться у протоколі розкриття, тендерних пропозицій торги не відбулися «через відсутність пропозицій».

В іншому тендері на замовлення вже Сколівської міськради, в якому йшлося про закупівлю такого ж безпілотника, переможцем знову стало ТзОВ «Груп Інтрейд», і торги теж скасували. Цього разу причиною відмови вказали «неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель».

Ще один тендер, який знову провалився, відбувся 20 листопада, у ньому йшлося про закупівлю 64 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для Солонківської громади. Тут були вже чотири учасники, переможцем стало ТзОВ «Торговий дім «Терра Груп», але тендер відхилили через «скорочення видатків на здійснення закупівлі». Зазначимо, що у всіх трьох тендерах організованих місцевими радами, в яких фірма Андрія Загородника програвала конкурентам, закупівлі були скасовані.

Андрій Загородник повідомив журналістам, що його компанія вже перестала займатися постачанням дронів. За словами Загородника, він спілкується з колишнім головою ЛОР Олександром Ганущиним, але, мовляв, постачання його фірмою дронів для бригади, у якій служить майор Ганущин — збіг.

«Ми займалися виробництвом дронів у 2023 році, але зараз перестали їх виготовляти, тому що були проблеми з організацією праці і запчастинами. Відношення до закупівель має ОТГ, я їм продавав дрони, то вже їх діло кому вони передають ці дрони», — пояснив Андрій Загородник.

«Периметр» — доволі стара фірма. Вона зареєстрована ще у 2000 році у Хирові на Старосамбірщині. Засноване Василем Бакальцем та Надією Горбачовою підприємство спершу займалось посередницькими послугами в операціях з нерухомістю. У січні 2021 року у товариства змінюється власник — ним стає Андрій Загородник. Згодом змінюється й спеціалізація фірми: агентство нерухомості отримує основний КВЕД на «Виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устатковання». Минулого року фірма різко активізується на публічних закупівлях. Варто зазначити, що за даними аналітичної системи YouControl, фірма з 2010 року до 2022 заробила на закупівлях лише 47 200 грн, а за майже чотири місяці 2023 року — понад 5,8 млн грн. Як уже відомо — це результат постачання дронів військовим та місцевим радам.

Андрій Загородник був помічником Олександра Ганущина, коли той очолював Львівську обласну раду під час каденції 2010−2015. Його брат Іван Загородник був довіреною особою родини Ганущина під час реєстрації майна у нотаріуса.

Олександр Ганущин відмовився відповідати на запитання журналістів про постачання дронів його бригаді через фірму його ж експомічника. Він заявив, що взагалі не знає такого видання LVIV. MEDIA, хоча раніше публікував свої матеріали на цьому сайті.

«Я нічого не знаю ні про вас, ні про LVIV. MEDIA, ні про мого колишнього помічника», — заявив Олександр Ганущин телефоном та кинув слухавку.

До слова, ще одного помічника Ганущина вже судили за переправляння ухилянтів за кордон. Галицький районний суд міста Львова визнав винним колишнього помічника депутата Львівської облради Ганущина Андрія Тупіса у незаконному переправлянні ухилянтів за кордон. Його оштрафували на 180 тис. грн.

Схожі новини