Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

15 квітня розпочнеться перший кримінальний процес над Трампом у справі про фінансові махінації

  • 15.04.2024, 13:15
  • 352

Сьогодні, 15 квітня, у Нью-Йорку розпочнеться розгляд справи про нібито незаконні платежі Дональда Трампа порнозірці Стормі Деніелс. Дональд Трамп стане першим в історії експрезидентом США, якого судитимуть у кримінальному провадженні

Дональд Трамп. Фото ВВС
Дональд Трамп. Фото ВВС

Протягом місяців Трамп і його адвокати намагалися відтермінувати початок розгляду справи, однак суддя відмовив їм. Із 15 квітня Дональд Трамп повинен відвідувати засідання суду на Мангеттені у Нью-Йорку у справі, яка триватиме щонайменше 6 тижнів. Закони штату Нью-Йорк вимагають особистої присутності Трампа протягом усього судового процесу, що завадить його участі у президентській передвиборчій кампанії у цей час.

Суд розпочнеться з імовірно тривалого і суперечливого процесу відбору 12 присяжних та їхніх заступників, які врешті-решт повинні будуть ухвалити рішення у справі. Цей процес може тривати тижні. Усе через те, що юристи штату мають переконатися, що у відібраних присяжних немає суттєвих упереджень щодо Трампа, які б могли вплинути на справедливе вирішення справи. Процес ускладнюється, бо непросто знайти нью-йоркців, які не мають щодо Трампа упередженості, пише The Hill, адже він будував свою бізнес-імперію у місті протягом багатьох років.

Сам Трамп неодноразово заявляв, що у Нью-Йорку для нього не може бути справедливого суду, адже там переважають прихильники Демократичної партії.

За даними слідства, перед виборами 2016 року Трамп через адвоката виплатив Стормі Деніелс 130 тисяч доларів, щоб вона мовчала про секс із ним. Виплата незаконною не була, але її оформили як плату Трампа адвокату за юридичні послуги. У штаті Нью-Йорк це вважається фальсифікацією звітності.

Адвокат Трампа Майкл Коен у 2018 році у справі фальсифікації отримав три роки вʼязниці. Трампу, який був тоді президентом, звинувачень не оголосили.

Ця справа, розгляд якої мав розпочатися 25 березня, стала першою з чотирьох за кримінальними обвинуваченнями проти Трампа, які оприлюднили минулого року. Жодна з інших трьох справ (про змову задля скасування результатів виборів і роль Трампа у штурмі Капітолія, про зберігання Трампом секретних документів і про його ймовірну спробу змінити результати президентських виборів у штаті Джорджія в 2020 році) не має чітких дат судового розгляду.

У справі про фінансові махінації під час виплат порноакторці Стормі Деніелс Трампу оголосили звинувачення за 34 пунктами. Якщо його визнають винним, Трампу загрожує до чотирьох років вʼязниці за кожним із пунктів звинувачення.

Однак у разі визнання винним Трамп зможе подати апеляцію, і йому не заборонять продовжувати брати участь у президентській кампанії чи бути обраним президентом у виборах 5 листопада 2024 року.

Тим часом Трамп всі звинувачення на свою адресу заперечує та називає їх політичними.

Схожі новини