Передплата 2024 «Добра кухня»

В Ужгороді відкрили мініскульптуру Сергію Параджанову (фото, відео)

Сьогодні, 10 квітня, в Ужгороді відбулося офіційне відкриття мініскульптури на честь Сергія Йосиповича Параджанова. Скульптурку встановили поблизу Закарпатського драмтеатру імені братів Шерегіїв, біля вірменського пам’ятного знаку Хачкар

Фото: Олександр Богданов
Фото: Олександр Богданов
Від час відкриття мініскульптури Сергію Паражанову. Фото Олесандр Коваль
Від час відкриття мініскульптури Сергію Паражанову. Фото Олесандр Коваль

«Сценарій фільму („Тіні забутих предків“, — ред.) Сергій Параджанов писав із Іваном Чендеєм, тоді упорядником закарпатських казок. Параджанов жив у Чендеїв, в Ужгороді, в будинку біля готелю „Дружба“, майже місяць. Вчив Марію Чендей робити голубці з виноградного листя (долма). Спав у робочому кабінеті Івана Михайловича. Після вечері лягав на диван і до другої ночі розказував письменникові технології написання сценаріїв. До речі, у часи опали прізвища Івана Чендея у титрах фільму не було», — описує зв’язок Параджанова з Ужгородом організатор Олександр Богданов.

Виконав скульптуру відомого митця Роман Мурник.

Скульптор Роман Мурник. Фото Олександра Коваля
Скульптор Роман Мурник. Фото Олександра Коваля

На постаменті, де сполучено гранітний камінь (символ незламності митця) та криці (символ боротьби за правду), зображено особистий підпис героя. Дві книги символізують кращі твори режисера «Тіні забутих предків» та «Колір граната». Зверху покладено кінобобіну, на якій вигравіровано літеру «С», що символізує в латині число 100 та української першу букву імені Сергій. В руках у митця половинка плода гранату, що символізує фільм.

Фото: Олександр Богданов
Фото: Олександр Богданов

Зазначу, цього року (9 січня) виповнилося 100 років від дня народження кінорежисера Сергія Параджанова — вірменина, який зняв один із головних фільмів українського кінематографа, «Тіні забутих предків». Цей фільм займає першу сходинку у ТОП-100 кращих фільмів України. За свою творчу працю Сергій Параджанов удостоєний звання народного артиста України та став лауреатом премії імені Тараса Шевченка.

Нагадаю, Ужгород славиться мініскульптурами. Минулих вихідних я проходила своєрідний квест, аби віднайти бронзові фігурки. З 66 скульптур ми побачили 39. Для туристів розробили інтерактивну мапу, де позначили локації скульптурок.

Схожі новини