Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хата, що «зіграла у фільмі одну з головних ролей»

У Криворівні, де народилися «Тіні забутих предків», її оберігають як пам’ять про видатного режисера — вірменина за національністю, українця за духом

Колись ця хатина належала Парасці Харук, знайомій Івана Франка. Фото автора
Колись ця хатина належала Парасці Харук, знайомій Івана Франка. Фото автора

За рішенням ЮНЕСКО, 2024-ий проголошено роком Сергія Параджанова — до 100-ліття від дня його народження. Сергій Параджанов — творець всесвітньо відомої кінострічки «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського. Повість, за якою було створено сценарій, народилася у Криворівні.

Михайло Коцюбинський не раз приїжджав до Криворівні, відпочивав, вивчав побут гуцулів, запису­вав слова, звичаї, назви рослин. Письменник казав, повертаю­чись сюди знову і знову: «Хочу набутися»… 1911 року написав повість «Тіні забутих предків», яку через п’ятдесят років заго­рівся перекласти мовою кіно Сергій Параджанов.

Як тільки не називали радян­ські критики фільм «Тіні забутих предків» — нецікавим, «хуторян­ським», при цьому він отримав 28 міжнародних нагород, 24 гран-прі міжнародних фестива­лів, а за кількістю призів увій­шов до Книги рекордів Гіннес­са, став знаковим і символічним для України. Ця легендарна кар­тина Сергія Параджанова уві­йшла до двадцятки найкращих фільмів світу за всю історію кі­нематографа!

Колись Сергій Параджанов про себе написав: «Я — вірме­нин, який народився у Тбілісі, але сидів у російській в’язниці за український націоналізм!». Параджанов працював у бага­тьох містах колишнього союзу, до «Тіней…» зняв чотири філь­ми, але вони були «холодними» — так характеризували крити­ки його стрічки. Тому і дозволи­ли режисерові екранізувати по­вість Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків» — радян­ські керівники були перекона­ні, що вірменин зніме «холодне» кіно. Але як же вони помилили­ся…

Гуцули пишаються і оберіга­ють пам’ять про «Тіні забутих предків» та їхніх творців. Зні­мальна група спочатку зупини­лася в готелі у центрі Верхови­ни. Однак швидко перебралася «квартирувати» до хат верхо­винців. Над фільмом працювали оператор Юрій Іллєнко, худож­ники Михайло Раковський та Ге­оргій Якутович. Головні ролі ви­конували Іван Миколайчук (роль Івана Палійчука була першою роллю Миколайчука), Лариса Кадочникова (Марічка Гутенюк), Тетяна Бестаєва (Палагна), Спартак Багашвілі (мольфар Юра), Олександр Гай (батько Івана, Петро Палійчук). Музи­ку до фільму написав Мирос­лав Скорик. Знімалися у фільмі і місцеві жителі.

«Все, що бачите на екрані, було насправді. Так, як плачуть гуцули, ніхто не може плакати. Це був рік життя, прожитого біля вогнища, біля джерела натхнен­ня», — казав на прем'єрі у Києві Сергій Параджанов.

Основний об'єкт зйомок — обійстя Палійчуків. То була дав­ня ґражда.

Свого часу у цю садибу за­ходив і Михайло Коцюбинський. Пізніше вже за його твором у цьому будинку знімалося бага­то сцен з «Тіней…». Іван Мико­лайчук любив під час зйомок тут спати на сіні. Казав, тут аура, що надихає…

З 1984 року хата-ґраж­да стояла пусткою. У 1993 році споруду відреставрували і че­рез рік під час Першого світово­го конгресу гуцулів тут було від­крито музей.

Колись хатина належала Па­расці Харук, знайомій Івана Франка. «Ця жінка мала уже 102 роки, коли тут знімали „Тіні за­бутих предків“. Параджанов згадував, що бабуся на той час була ще жвава і увесь час втру­чалася, щоб у стрічці було все по-гуцульськи», — розповіла на­глядач музею «Гуцульська ґраж­да» Василина Зеленчук.

Василина Зеленчук багато років опікується ґраждою.
Василина Зеленчук багато років опікується ґраждою.

Ґражда складається із три­камерної хати (хата+сіни (хоро­ми) +хата). Навіси огорожі до­сить широкі - понад два метри, які залишають вузьку смужеч­ку двору. Двір викладено плит­кою.

У хаті зібрано багато автен­тичних предметів гуцульського побуту. Мені сподобався ціка­вий «пристрій» — дерев’яні хо­дулі, в яких малюки вчилися хо­дити, поки мама поралася по господарству.

Василина Зеленчук бага­то років опікується ґраждою. У розмові пані Василина кивнула на одну туристку і сказала: «Ось на цьому місці, де ви сидите, любив відпочивати Іван Франко. Параска Миронівна Харук знала багато легенд, тож Франко лю­бив до неї заходити, щоб послу­хати її історії».

Хата Сергію Параджанову пі­дійшла, бо була занедбана, а за сценарієм, Іван Палійчук був бідним хлопцем. Дещо від зні­мань зберегли досі: ліжко, де любив відпочивати актор Іван Миколайчук, лави, селянський реманент.

Дещо від знімань зберегли досі: ліжко, де любив відпочивати актор Іван Миколайчук, лави, селянський реманент.
Дещо від знімань зберегли досі: ліжко, де любив відпочивати актор Іван Миколайчук, лави, селянський реманент.

За словами пані Василини, у земельно-податкових книгах записи про хату, яка «зіграла у фільмі одну з головних ролей», датовані 1858 роком.

За словами пані Василини, Сергій Параджанов був доступ­ним і невибагливим. Любив гу­цульські страви: бануш, гуслін­ку, манюні голубці з квашеної капусти. Серед гуцулів вели­кий режисер тримався як серед своїх, без найменшої зарозумі­лості. Любив бувати на полони­ні, як сам казав, «ближче до ві­тру і неба», їсти з вівчарями кулешу з бринзою, розповідати смішні історії. Алкоголем не за­хоплювався. Чарчину перехиляв для годиться, за компанію…

Гуцулів у фільмі зіграли самі гуцули. Масовки, натуральні ка­дри праці горян, спів і музика — все показало правдивий дух Гуцульщини. Химку зіграла гу­цулка з-під Магурки — як фахова актриса — неперевершено. Пісні співають теж гуцули.

Коли завершилися зйомки і гуцули приїхали на озвучен­ня фільму до Києва, Параджа­нов поселив їх в одному з готе­лів. Але наступного дня «народні артисти» попросилися до нього додому — почувалися у готель­них апартаментах некомфорт­но. Забрав їх режисер у свою двокімнатну квартиру, спали по­котом — на підлозі, настеливши ліжників. Повернувшись зі сто­лиці додому, жінки казали, що це були найкращі два місяці у їх­ньому житті.

Параджанов довго підбирав актора на роль Івана. Ним став студент ІІ курсу Іван Николай­чук. Николайчук сам переінак­шив прізвище тоді, коли готу­валися титри. Так і залишився назавжди Миколайчуком.

На роль головної героїні - Марічки — запросили акторку, тоді вже дружину Юрія Іллєнка — Ларису Кадочникову.

Пригадую, до 50-річчя ви­ходу фільму на екрани Лариса Кадочникова в інтерв'ю журна­лістці «ВЗ» сказала: «Успіх філь­му завжди залежить від сцена­рію. Це класика, геніальний твір Коцюбинського. Крім того, зі­бралася група однодумців — та­лановитих людей, які захотіли зробити справжнє кіно: режи­сер Сергій Параджанов, опера­тор Юрій Іллєнко, художник Ге­оргій Якутович, який шалено любив Карпати, актор Іван Ми­колайчук, який виріс там і і яко­го Бог створив саме для цієї картини. Можливо, ще й через те, що фільм аполітичний, про щире кохання. Недаремно один французький журнал писав, що це фільм про гуцульських Ромео і Джульєтту. Пригадую, ми з ним полетіли в Аргентину на Міжна­родний кінофестиваль. Удвох, адже не пустили ні Параджано­ва, ні Юру Іллєнка, зате поїха­ли з нами чиновники. Перші дні нас ніхто не знав, але після пе­регляду картини Івана оточили такою увагою… А були там акто­ри далеко не рядові. У центрі - Іван. Ні на кого не схожий своєю красою гуцульською. Ця його постать, зріст, голова, очі… Всі упадали за ним, були в нього закохані, він був у центрі уваги. Звичайно ж, насамперед завдя­ки картині. Якби не картина, яка справила надзвичайне вражен­ня, то, можливо, такого став­лення й не було б».

За словами пані Василини, фільм «Тіні забутих предків» зі­грав в історії України особливу роль. Під час його презентації у київському кінотеатрі «Україна» у вересні 1965 року виступи­ли Іван Дзюба, Василь Стус та В’ячеслав Чорновіл. Говорили про арешти серед інтелігенції, які відбулися влітку того ж року, — під протестним листом того дня підписалися 140 присутніх. Після цього Дзюбу звільнили з роботи у видавництві «Молодь» і виключили з аспірантури, Чор­новола звільнили з редакції га­зети «Молода гвардія», а Стуса відрахували з Інституту літера­тури, де він вчився в аспіранту­рі. Згодом фільм «Тіні забутих предків» фактично був заборо­нений до показу…

(Редакція газети «Високий Замок» дякує туристичній фірмі «Карпатія-Галич-тур» за організацію пізнавальної подорожі).

Схожі новини