Передплата 2024 «Добра кухня»

ЗСУ почали застосовувати безпілотники зі штучним інтелектом, — CNN

  • 02.04.2024, 19:55
  • 623

Українські воїни розпочали застосовувати безпілотники зі штучним інтелектом для ударів по цілях в рф, що дозволяє вражати визначені об'єкти на території країни-агресора з високою точністю

Фото із сайту УП
Фото із сайту УП

За даними наближеного до української програми використання безпілотників джерела, українці почали інтегрувати у дрони базову форму штучного інтелекту, що допомагає їм орієнтуватися і уникати глушіння.

«Точність в умовах перешкод забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен літак має бортовий комп’ютер із супутниковими даними та даними про місцевість, — пояснило джерело.

«Польоти визначають заздалегідь з нашими союзниками, і літаки дотримуються плану польоту, що дозволяє нам вражати цілі з точністю до метра», — додало джерело.

Відомо, що таку точність забезпечують датчики безпілотника.

«У них є така штука, яка називається „машинним зором“, що є різновидом штучного інтелекту. По суті, ви берете модель, поміщаєте її на чіп і навчаєте цю модель визначати географію та ціль, до якої вона прямує. Коли вона буде остаточно розгорнута, вона зможе ідентифікувати, де вона знаходиться», — пояснила аналітик Королівського інституту об'єднаних служб, британського аналітичного центру Ноа Сільвія.

«Він (безпілотник — ред.)не потребує жодного зв’язку (з супутниками), він повністю автономний», — додав вона.

Колишній британський офіцер і експерт з питань війни з використанням безпілотників і штучного інтелекту Кріс Лінкольн-Джонс пояснив, що рівень «інтелекту» у БпЛА все ще дуже низький.

«Такого рівня автономності безпілотники ще не мали, але ми все ще перебуваємо на ранніх стадіях розвитку потенціалу цієї технології», — зауважив він.

Агенція CNN звернулася до Головного управління розвідки Міноборони України та СБУ, але ні там, ні там не прокоментували використання технології штучного інтелекту.


Джерело: CNN

Схожі новини