Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові встановили меморіальну таблицю Герою України Юрію Руфу

Захиснику мало виповнитися 43 роки

Фото Вадима Дмитріва
Фото Вадима Дмитріва

На фасаді будинку по вулиці Юрія Руфа, 15, (колишня вулиця Некрасова) встановили меморіальну таблицю у пам‘ять про львівського захисника, який торік загинув під Попасною, що на Луганщині. Юрію Руфу мало виповнитись 43 роки. Вшанувати Героя України під час відкриття меморіальної таблиці зібралися сім'я, друзі та близькі.

Юрій Руф (справжнє прізвище Дадак) — український поет, видавець, сценарист, засновник концептуального літературного проєкту «Дух Нації». Був одним з ідеологів українського наступального націоналізму й мілітарної rock-сцени. Руф був стрільцем 24-ї бригади імені короля Данила ЗСУ, захищав кордони України на Луганщині.

На відкриті меморіальної таблиці, де зображено портрет Героя, його біографія, дата та місце смерті (також є QR-код для додаткової інформації про захисника), друзі Руфа читали вірші, потім запалили синьо жовті фаєри.

Друг Юрія Євген Борісов каже, що знайомий з Героєм з 2013 року.

«Вже тоді він писав поезію, брав участь у громадських заходах, викладав та організовував патріотичні заходи серед молоді, — пригадує Євген Борісов. — Був людиною, яка будувала фундамент патріотичності. Сумно, що він торік 24 лютого взяв до рук зброю, поїхав захищати свою країну і загинув молодим».

Нагадаємо, це не перша пам’ятна річ Юрію Руфу. У вересні минулого року у львівському ліцеї, де навчався Герой України встановили меморіальну таблицю. Також з ініціативи громадської організації «Інститут суспільних ініціатив» на будинку, де жив Юрій Руф, митці намалюють мурал із його зображенням. Площа малюнку — 145 метрів квадратних. Попередній кошторис муралу — 115 тисяч гривень (вартість фарб).

«Треба намалювати мурах, Юра не любив пам’ятники чи сірі монументи, він був прихильником вже сучасного мистецтва, — каже подруга та однокласниця Юрія Руфа Ольга Тесляк. — Вирішили зробити так закарбувати його ім'я в історії Львова. Він дуже багато зробив для українізації нашого міста, тому ми зобов’язані підтримувати та поширювати його ідеї, пріоритети та вчинки».

Схожі новини