Передплата 2024 ВЗ

Львівський музей історії релігії презентував виставку «Як боролось Закарпаття»

  • 15.03.2024, 18:15
  • 577

Сьогодні, 15 березня, Львівський музей історії релігії презентував банерну виставку «Як боролось Закарпаття», присвячену 85-тій річниці проголошення Карпатської України і 150-річчю від дня народження її Президента, Героя України, Августина Волошина

Фото: Львівська обласна рада
Фото: Львівська обласна рада

Про це повідомляє Львівська обласна рада.

Захід відвідав голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

«Організатори виставки ставили за мету привернути увагу громадськості до постаті Августина Волошина — українського громадсько-політичного, культурно-освітнього і релігійного діяча, який протягом усього життя відстоював українську ідентичність закарпатських русинів. Ідея прагнення волі свободи відгукується і сьогодні, коли українці зі зброєю в руках виборюють право бути незалежними», — розповідають в облраді.

Розмістили виставку на площі перед музеєм. На ній представлено карти, фото і документи з історії самовідданої боротьби Закарпаття за возз'єднання з рештою частиною України протягом 1938−1946 років. За допомогою QR-кодів можна прослухати засідання Сойму Карпатської України в ніч з 14 на 15 березня 1939 року, коли угорські війська Горті були на підступах до Хуста, виступ її Президента Августина Волошина. Один з банерів присвячений Організації народної самооборони «Карпатська Січ», яка прийняла бій проти угорської агресії.

На виставці також представлені світлини, на яких відтворено бій на Красному полі, де загинуло 230 українських січовиків і добровольців.

Фото і документи виставки демонструють трагічну сторінку репресій борців за свободу радянською владою протягом 1945−1946 років, зокрема арешт Августина Волошина у Празі та його смерть у московській тюрмі «Бутирці».

Виставку можна буде оглянути до кінця літа.

Схожі новини