Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Снаряди нам потрібні просто зараз»

  • 11.03.2024, 16:10
  • 398

Петро Порошенко в ефірі Чеського радіо пояснив, у чому перевага ініціативи президента Чехії Петра Павела щодо купівлі для України 800 тисяч артилерійських боєприпасів за межами Євросоюзу

«Перш за все, я повністю це підтримую, тому що час є ключовим фактором. Якщо ми говоримо про виробництво мільйона боєприпасів протягом двох років або їх закупівлю протягом двох тижнів, то мій вибір абсолютно однозначний. А країни, які зараз не мають боєприпасів для України, можуть просто надіслати гроші в спеціальний фонд, ініційований Петром Павелом. І зараз до цієї ініціативи приєднується значна кількість країн. Вони дають гроші, допомагають знаходити боєприпаси по всьому світу, прискорюють логістику їх доставки. Тому моя особлива подяка президенту Чехії», — сказав Порошенко.

«Перевагою цієї ініціативи є те, що вона не вимагає одностайного голосування, як це відбувається під час прийняття рішень в НАТО чи ЄС. Тому ті країни, які готові приєднатися до цієї ініціативи, можуть зробити це добровільно і вже зараз. І я думаю, що вже є велика кількість країн, які підтримують це і кажуть, що це правильний час, правильне місце та правильна ініціатива», — наголосив п’ятий президент.

На запитання, чи не запізніла ця допомога, Порошенко сказав: «було б пізно, якби українці програли цю війну. Цього не сталося. Але краще зараз, ніж потім. Тому що Україна платить величезну ціну. Тисячі солдатських життів, життя мирних жителів. Буквально кілька днів тому ракета влучила в житловий будинок в Одесі, загинули 12 людей. З них 5 дітей. Щойно відбулися похорони тримісячної дитини, яку вбив путін. Це ціна, яку ми щодня платимо за затримки з поставками боєприпасів».

Він також нагадав, що зараз Україні терміново потрібні не тільки снаряди, а й ракети великої дальності. «Є три магічних слова, я про них говорив у виступі на Конгресі ЄНП. Магічне слово номер один — Taurus, ракета великої дальності з Німеччини. Вони б допомогли нам знищити російські артилерійські склади та логістичні центри на відстані до 500 кілометрів. Це значно покращило б наше становище на передовій. Магічне слово номер два — винищувачі. Починаючи з F-16 із США і закінчуючи шведськими Gripen. Ми повинні припинити домінування росії в українському повітряному просторі. І пункт номер три — це зенітні ракети, включно з „Patriot“ або „Iris-T“, і обладнання для РЕБ. І українці тоді зможуть творити таку ж магію, як у 2022 році», — наголосив Петро Порошенко.

Схожі новини