Передплата 2024 «Добрий господар»

Як аграрії Львівщини адаптувалися до викликів війни?

Для економії коштів вирішили більше садити саме озимих культур, бо в них краща урожайність

Війна змусила українських аграріїв переглянути культури зернових, які варто вирощувати для високої урожайності. Так, у вирощуванні зернових культур у Львівській області тепер надають пріоритет озимим культурам, оскільки вони дають більшу врожайність у порівнянні з ярими культурами.

Найбільші посівні площі озимих культур (жито, пшениця та ячмінь, а також озимий ріпак) наприкінці 2023 року — у Львівському, Червоноградському, Стрийському районах.

Про це повідомила на брифінгу директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

«Враховуючи проблеми з експортом, збільшилися площі під озимими культурами, — наголошує чиновниця. — Перевага озимих — вища урожайність. Так аграрії намагаються оптимізувати свої витрати. Загальна площа сільськогосподарських культур на Львівщині - 750 тисяч га. Озимі культури — 35%. Ця частка збільшується за останніх три роки».

За прогнозами Тетяни Гетьман, цього року загальна площа озимих на Львівщині збільшиться ще на 4−5%. Площ із житом — плюс 9%, далі в рейтингу — озимі ячмінь, пшениця. Лише площі під озимим ріпаком збільшилися на 1%. Каже, кількість посіяних озимих зумовлено саме ринковим фактором. Ціни залежать від попиту. Якщо озимі дають більшу урожайність, тоді буде зменшено собівартість продукції. Саме в цьому головна формула оптимізація посівів зернових.

Також на рішення аграріїв вирощувати більше озимих, каже Гетьман, тепліші зими. Проте є мінус — погода іноді різко змінюється, а це ризик для втрати частини посівів. Врожайність може бути меншою.

Схожі новини