Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЗСУ перейшли до тактики оборони, — ЗМІ

  • 05.02.2024, 17:40
  • 467

Епіцентром бойових дій досі є Авдіївка, де окупанти продовжують запеклі наступи. Тим часом Силам оборони не вистачає людей та боєприпасів

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Відомо, що російські окупанти тижнями б’ються за контроль над промисловим районом на околиці міста, відправляючи туди свої війська. Вони пробираються тунелями під міськими вулицями та направляють на українські позиції безпілотники, начинені вибухівкою.

Оскільки запаси боєприпасів зменшуються, українські військові кажуть, що їм доведеться заплатити більшу ціну кров’ю, щоб просто утримати свої позиції.

Атаки окупантів в Авдіївці та інших місцях уздовж лінії фронту спрямовані на те, щоб захопити перевагу тоді, коли військова підтримка Україні від США призупинилася.

Українські солдати, опитані на фронті, кажуть, що зараз вони ведуть виключно оборонні операції, але це не означає, що вони просто «залягли на дно». ЗСУ прагнуть завдати російським військам максимальної шкоди, уникаючи при цьому затяжних боїв, які можуть призвести до великих втрат з української сторони.

На цей час, російські війська домоглися лише незначних успіхів, попри те, що в зимовий наступ було вкладено величезні ресурси.

Також українським військовим критично не вистачає боєприпасів. Вони не можуть дозволити собі вести вогонь проти одного чи двох окупантів, які наступають. Росіяни пристосувалися і часто переміщуються невеликими групами поближче до українських. Російська армія прагне зібрати достатню кількість солдатів, щоб штурмувати позиції ЗСУ.

«Зараз у нас недостатньо техніки, недостатньо людей для наступу. Тому головна мета наразі - утримати позиції, які ми маємо», — наголосив український лейтенант.

Оскільки на деяких ділянках окупанти можуть випустити у п’ять разів більше снарядів, нашим військовим дедалі частіше доводиться вдаватися до допомоги FPV-дронів, щоб компенсувати різницю. Та це нерівнозначна заміна.

Начальник штабу 48-го окремого стрілецького батальйону 72-ї механізованої бригади Сергій Бец заявив, що БПЛА є ефективним інструментом, але не можуть зрівнятися з великокаліберними гарматами.

«Безпілотник не зруйнує бліндаж, не скосить смугу дерев. Він не чинить такого психологічного тиску на противника. І у нас не так багато екіпажів з FPV», — зазначив він.

Відтак росія, як і раніше, домінує у небі. Після короткої паузи, яка послідувала за знищенням кількох російських винищувачів, бомбардування відновилося. Десятки гігантських воронок, залишених російськими бомбами в знищених селах, свідчать про руйнівну силу, яку продовжує застосовувати рф.

«Невідомо, як довго Україна зможе підтримувати оборону, якщо його західні союзники не продовжать надавати військову підтримку, українські війська продовжують завдавати важких втрат російським військам, утримуючи оборону.

Навіть невеликі успіхи Росії створюють ризики для України. Взяття Мар'їнки дозволило росіянам відкрити нову лінію наступу на інше місто, Вугледар, з півночі. Не секрет, що стратегія кремля у тому, щоб пересидіти українців, і російські війська прекрасно обізнані про нестачу української артилерії", — зазначають джерела.

Схожі новини