Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Де жінкам Львівської області безкоштовно вилікувати безпліддя?

Цього року збільшується список закладів охорони здоров’я, де можна пройти терапію репродуктивної технології

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна шоста жінка має проблеми безпліддя. Пізнати радість материнства допомагають новітні репродуктивні технології, які по всьому світі доволі дороговартісні. До 2023 року 400−500 жінок України могли безкоштовно отримати послуги з репродуктології в рамках державної програми — на базі трьох закладів охорони здоров’я в Києві, Харкова та Івано-Франківська. З 2024 року з’явився пакет, який може підписати заклад охорони здоров’я із Національною службою охорони здоров’я на допоміжну репродуктивну технологію. У рамках цього пакету кожна жінка, якій не більше 40 років, може разово безкоштовно скористатися послугою репродуктивної технології.

Про це повідомила на брифінгу в. о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

«У 2022 році за ініціативи керівника Львівського обласного перинатального центру та Львівської ОВА за кошти обласного бюджету було створено відділення допоміжної репродуктивної технології (ДРТ-терапії) у перинатальному центрі, — каже чиновниця. — У 2023 році виділено 8 мільйонів гривень для жінок, які потребували ДРТ-терапії. Цього року збільшується перелік надавачів таких послуг. Також будуть включені комунальні заклади охорони здоров’я».

Хто з комунальних медзакладів підписав договір на лікування безпліддя, можна побачити на офіційному сайті Національної служби охорони здоров’я України. За прогнозами експертів, якщо жінки скористаються послугами від цієї служби і безоплатно вилікують безпліддя, щороку світ побачать понад 10 тисяч немовлят.

Як можна отримати послугу лікування безпліддя?

Директорка Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська повідомила на брифінгу, що перинатальний центр, який вона очолює став першим комунальним закладом області, який отримав відділення допоміжних репродуктивних технологій. Досі лікувати безпліддя можна було лише у приватних клініках, де прайси на послуги зашкалювали.

«Вперше у допомозі безплідним парам було закладено 200 мільйонів гривень для двох сотень пар, але ми використали пакет аж для 229 пар, — продовжує пані Марія. — Маємо високий результат — 63% успішного лікування. Програма стартувала у березні 2022 року, а у грудні в нас народилася перша дитина від результатів цієї програми. Цього року очікуємо на договір від служби здоров’я щодо пакета лікування допоміжних репродуктивних технологій. Вік жінки, яка безкоштовно може отримати цю послугу — 19−40 років. Жінки повинні мати скерування від акушер-гінеколога до установи, яка матиме контракт з Національною службою здоров’я. Якщо пацієнт звернеться до нашої установи, команда лікарів створить маршрут цього пацієнта щодо лікування допоміжних репродуктивних технологій».

У рамках державної програми, жінки можуть вилікувати різні види безпліддя — ендокринне безпліддя, «трубний фактор», «імунологічний фактор», «чоловічий фактор»… Марія Малачинська закликала жінок активно проходити обстеження, щоб у випадку безпліддя не втрачати дорогоцінного часу і вчасно почати лікувальну терапію. У пакеті від служби здоров’я є перелік безкоштовних обстежень. Решту обстежень потрібно або оплачувати, або можна скористатися безкоштовною програмою медичних грантів, для цього потрібне скерування сімейного лікаря.

Схожі новини