Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нестача фолієвої кислоти може призвести до безпліддя

Учені довели, що чоло­віки з низьким вмістом фолієвої кислоти в організмі перебувають у групі ризику щодо виникнення зниженої або підвищеної кількості хромосом у сперматозоїдах

Давно відомо, що фолієва кислота є дуже корисною для жіночої репродуктивної системи. Фолієва кислота, або фолат, — це вітамін групи В, який міститься у великих кількостях у салаті, фруктах, квасолі, а також у турецькому горосі (нут) і сочевиці.

Ця кислота також має пози­тивний вплив на якість чоловічої сперми. Учені довели, що чоло­віки з низьким вмістом фолієвої кислоти в організмі перебувають у групі ризику щодо виникнення зниженої або підвищеної кількості хромосом у сперматозоїдах. Це може спричинити народження ди­тини з відхиленнями від нормаль­них показників у фізичному та розумовому розвитку. У нормаль­ному стані в чоловічому сперма­тозоїді міститься 23 пари хромо­сом. Однак виявлено, що в деяких випадках може спостерігатися нестача однієї або кількох хромо­сом або ж їх надлишок. Однією з умов, що призводять до подібних відхилень, є дефіцит фолієвої кис­лоти в організмі чоловіка.

Схожі новини