Передплата 2024 «Добра кухня»

Польща перешкоджала розслідувати підрив «Північного потоку» у 2022 році, — ЗМІ

  • 08.01.2024, 19:30
  • 684

Європейські слідчі повідомили, що польські посадовці нібито гальмували розслідування актів диверсії на газопроводах «Північного потоку» восени 2022 року

Фото із сайту Нафтогаз
Фото із сайту Нафтогаз

Поляки не поспішали надавати інформацію і приховували основні докази про пересування ймовірних диверсантів територією Польщі.

Відтак зараз слідчі сподіваються, що новий уряд Польщі, який розпочав виконання своїх обов’язків у грудні, допоможе прояснити цю справу.

Європейські слідчі вже давно припускають, що атака реалізована з України через Польщу. Однак відсутність співпраці з боку Польщі ускладнює визначення того, чи відбулася атака з відома, чи без відома колишнього польського уряду, заявили високопосадовці.

Наразі деякі слідчі розглядають можливість звернутися до офісу нового прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска за допомогою в розслідуванні.

Польща є членом НАТО, тому будь-яка підозра в тому, що країна може приховувати інформацію про напад на союзника, вплине на довіру до Альянсу, який переживає одне з найбільших випробувань за час свого заснування.

На думку рф, будь-яка поведінка Польщі, що вказує на причетність до диверсії, може бути розцінена як агресивний акт з боку НАТО.

Однак досі не було жодних доказів того, що польський уряд причетний до вибухів. Як вважають слідчі, навіть якщо деякі польські посадовці були причетні, це могло статися без відома політичного керівництва.

Водночас спроби польських посадовців перешкоджати розслідуванню викликають дедалі більші підозри щодо ролі та мотивів Варшави.

Відомо, що через кілька днів після отримання посади Туск звільнив керівників усіх спецслужб, зокрема — тих, які займалися розслідуванням справи «Північного потоку».

Схожі новини