Передплата 2024 «Добрий господар»

Голубці з Одещини внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

  • 24.12.2023, 17:30
  • 751

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України приготування традиційних голубців. Страву внесли до списку від Одеської області

Фото: Одеський обласний центр української культури
Фото: Одеський обласний центр української культури

Про це повідомив Одеський обласний центр української культури з посиланням на відповідний наказ Мінкульту.

Голубці — одна з основних страв місцевої кухні Одещини, і вони побутують на всій території області: від півночі й до крайнього півдня, йдеться в повідомленні центру.

Їх готували не тільки українці, а й інші національних спільноти, зокрема болгари, молдовани й гагаузи.

У центрі також дослідили, що в одному з районів на півночі Одещини — Кодимщині — під час приготування голубців на весілля господині групувались і сідали по колу, співаючи народні й обрядові пісні.

Тим часом в селі Глибочок приготування голубців мало інші традиції. Так, до їхньої начинки додавали три види м’яса, а тушкувати їх треба було лише в томатному соку домашнього приготування.

На півдні Одеської області, в Бессарабії, голубці називають «cармале» — з турецької це означає «обмотувати». Тут їх готують переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі із сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування.

А в болгарському селі Городнє голубці мають назву «гушки». Їх тут також роблять із пропареного листя винограду, але до начинки додають рис чи булгур, а також кріп, петрушку та м’яту.

Схожі новини