Передплата 2024 «Добра кухня»

«На плечі жінок у громадах лягли проблеми тилу та підтримка армії»

  • 22.11.2023, 17:44
  • 465

Лідерка «Євросолідарності» у Київраді, Голова Комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики під час виступу на Українському Жіночому Конгресі закликала зберегти децентралізацію як одну з найефективніших європейських реформ. Марина Порошенко зазначила, що жінки в органах місцевого самоврядування після повномасштабного вторгнення взяли на себе левову частку відповідальності за життя громад

Фото: "ЄС"
Фото: "ЄС"

«Децентралізація — це частина нашого руху до ЄС, до європейських цінностей, до демократії. Зберегти децентралізацію і розвинути так, щоб вона почала діяти в повному своєму обсязі - це вимога наших європейських партнерів», — нагадала депутатка Київради.

«В умовах децентралізації під час повномасштабного вторгнення росії на територію України роль жінки важко переоцінити. Жінка виходить в дуже багатьох сферах на перший план. Це жінка — захисниця, жінка — політичний діяч, державний діяч, жінка — мати, берегиня, дружина, волонтерка. І це все жінка. Багато питань зараз під час війни лягає на плечі жінки. І дуже важливо об'єднати свої зусилля і подумати, як же зробити цей механізм роботи на місцевому рівні ефективним для того, щоб ми могли протистояти такому потужному ворогу», — зауважує Порошенко.

«Нам треба дуже швидко реагувати на виклики, які постають кожного дня. Це — допомога внутрішньо переміщеним особам, допомога сім'ям наших військовослужбовців, пораненим в плані їх оздоровлення і соціальної адаптації, працевлаштування, коли вони повертаються з фронту. Дуже багато питань, які мають вирішуватися саме на місцевому рівні. Важливо, щоб центральна влада не заважала це робити на місцевому рівні. Не „указующим перстом“ показувати, що це ми робимо, а це не робимо. Багато питань, які саме на місцевому рівні є актуальними. Бо місцева громада, жіноче її крило знає, як це робити», — переконана лідерка «ЄС» у Київраді.

Вона навела приклад, як це працює у столиці. «Ми злагоджено з перших днів повномасштабного вторгнення працювали в Києві. Відразу була створена міська цільова програма, ми виділили кошти для підтримки захисників і захисниць на 23- 25 роки. І ця програма показала- це ефективне залучення коштів для того, щоб підтримати і соціальні проєкти для відновлення здоров’я поранених захисників, які повернулися з фронту, і надання допомоги для фронту. Це і дрони, і протиповітряний захист, і оснащення — все необхідне, чим ми можемо підтримати наших військовослужбовців», — наголосила Марина Порошенко.

Вона також зауважила, що попри повномасштабну війну ніхто не відміняв необхідність щодня вирішувати поточні місцеві проблеми, підтримувати людей похилого віку, людей з інвалідністю, родини з дітьми, дітей — сиріт та дітей з інвалідністю.

«Ці питання мають закриватися на місцевому рівні, а для цього потрібні фінанси, потрібен бюджет. Коли з місцевого рівня забирають ПДФО і залишають оголеним бюджет. Тут якраз Київ не може бути прикладом, але багато міст будуть з дефіцитним бюджетом на наступний рік, це не посилює нашу внутрішню спроможність протистояти викликам», — застерігає депутатка.

«Нам треба думати про те, як нам об'єднатися не навколо якихось лідерів, не навколо політичних партій, нам треба об'єднатися навколо країни, навколо ЗСУ. Тому що якщо ми не будемо в тилу на місцевому рівні ефективні, ми не зможемо вчасно їм допомогти», — резюмує Марина Порошенко.

Схожі новини