Передплата 2024 «Добрий господар»

Уряд звільнив очільника Держспецзвʼязку

  • 20.11.2023, 14:15
  • 444

Кабмін звільнив керівництво Держспецзв’язку через заволодіння 62 млн грн при закупівлі програмного забезпечення

Фото НАБУ
Фото НАБУ

З посади голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України звільнили Юрія Щиголя, а Віктора Жору — з посади заступника Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Слідство встановило, що впродовж 2020−2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладанання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їхню перемогу.

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021−2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном для легалізації та розподілення між членами організованої групи.