Передплата 2024 «Добре здоров’я»

росія посилює контроль над ЗАЕС, — аналітики

  • 17.11.2023, 11:25
  • 735

Станція 7 разів повністю втрачала доступ до джерел живлення під час російської окупації

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Україна заявила, що окупація ЗАЕС призвела до збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування, які загрожують безпеці станції.

НАЕК «Енергоатом» повідомив 16 листопада, що росіяни перевели 5-й енергоблок тимчасово окупованої ЗАЕС у «гарячий» стан, що призвело до витоку розчину борної кислоти, який потрапив у всі парогенератори реактора.

У НАЕК «Енергоатом» наголосили, що некомпетентність окупаційної влади ЗАЕС у виведенні реакторів із «холодного зупину» в «гарячий» призвела до витоку радіоактивного теплоносія з першого у другий контур реактора № 4 та аналогічної ситуації з реактором № 6.

За даними «Енергоатом», відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, внаслідок чого запустилися дизель-генератори й системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

Аналітики наголошують, що звіти України та МАГАТЕ вказують на те, що присутність росії на ЗАЕС та контроль окупантів над станцією посилюються, а такі збої можуть лише загострюватися в умовах подальшої російської окупації ЗАЕС.

13 листопада МАГАТЕ оголосило, що його представники відвідали російський «навчальний центр» на ЗАЕС на початку листопада і що російське агентство ядерного регулювання «Ростехнагляд» встановлює постійну присутність на ЗАЕС. В ISW попереджають, що такі повідомлення вказують на «нормалізацію» російської окупації ЗАЕС, навіть попри вже задокументовану безрозсудну поведінку російських військ поблизу станції.

Аналітики нагадують, що, окрім нещодавніх проблем у роботі станції, ще влітку-восени 2022 року росіяни розгорнули військову техніку всередині об'єктів ЗАЕС та на станції.

«ЗАЕС повністю втрачала доступ до зовнішніх джерел живлення сім разів за свою історію експлуатації - усі сім інцидентів сталися під час російської окупації», — додали в ISW.

Схожі новини