Передплата 2024 «Добрий господар»

Спершу сам опануй, потім навчай та вимагай від підлеглих — морський прикордонник на псевдо Jeger

  • 25.10.2023, 20:00
  • 481

Моряк-прикордонник Микола родом з Черкащини

Фото: Державна прикордонна служба України
Фото: Державна прикордонна служба України

Народився в селі Красносілля Чигиринського району. Псевдо Jeger обрав не випадково, на честь батька, який 20 років працював єгерем. Однак син став професійним військовим. Після служби у війську займався автосправою. А в лютому 2022 року не міг залишатися осторонь захисту країни та приєднався до лав Державної прикордонної служби України. Зараз проходить службу в 23 загоні Морської охорони, де очолює мобільний підрозділ, який виконує спеціальні завдання.

Свого часу відслуживши в Збройних Силах, Микола знайшов себе в цивільному житті, обравши автосправу. Займався продажем та обслуговуванням нових автомобілів відомих брендів. Пройшов шлях від рядового менеджера до директора кількох підприємств. Насичене життя, улюблена справа, сімейний затишок, виховання дітей -плани на майбутнє були грандіозні… До 24 лютого 2022 року.

«В перші години повномасштабного вторгнення, у мене, як у більшості українців, не було чіткого розуміння масштабу бойових дій. Щоб усвідомити, де я маю бути, де я потрібен, що робити, мені знадобились хвилини. Але потрібно було облаштувати побут моєї сім'ї, враховуючи нову реальність. Дружина з дітьми категорично відмовилась залишити Україну», — згадує Микола.

Сумнівів не мав, рішення прийняв швидко і вже наступного дня Jeger прийшов до військової частини прикордонників на Одещині, призвався за мобілізацією та отримав зброю.

Згодом, разом з побратимами вирушив у зону бойових дій на Бердянський напрямок. Там брав безпосередню участь у забезпеченні оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави. За успішне виконання поставлених завдань, отримав відзнаку Ради національної безпеки та оборони України.

Пізніше, за ротацією Jeger був направлений до Маріупольського загону Морської охорони. Загін саме відновлювався, потрібні були люди з досвідом та відповідними навичками.

Зараз Микола очолює відділ спеціальних дій загону. Вимоги до цих спеців суворі. Відповідно, і готують військових за окремою програмою вишколу. В підрозділі проводиться підготовка за актуальними на сьогодні напрямками — управління і застосування БпЛА, тактична медицина, фізична, вогнева та водолазна підготовка. Офіцер, керуючи ввіреним підрозділом, завжди дотримується свого життєвого кредо: «спершу сам опануй, потім навчай та вимагай від підлеглих».

Тому передусім сам пройшов курс підготовки, як оператор БПЛА.

«У нашому підрозділі різні люди, — зізнається Микола. — Різний вік, досвід, навички. Але ми маємо бути командою. Успішність виконання бойових завдань залежить від злагоджених дій кожного бійця, від розуміння один одного з півслова. Саме тому ми постійно шліфуємо фахові навички, відточуємо уміння. Ми маємо добре володіти новітньою технікою, вміти оцінювати та аналізувати ворога, діяти на випередження. Хто зараз не на лінії зіткнення, той тренується, щоб у потрібний момент не схибити».

Морський прикордонник залізно впевнений у своїх побратимах. Підтримають, допоможуть. Впевнений і у тому, що ми точно переможемо ворога.

Схожі новини