Передплата 2024 ВЗ

НАТО занепокоєне зв’язками росії та Китаю

  • 22.10.2023, 11:45
  • 370

Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив, що Альянс занепокоєний судноплавством Китаю по Північному морському шляху рф, а також ймовірністю, що його комерційні та наукові інтереси можуть бути передвісником військової присутності в Арктиці

Фото з мережі
Фото з мережі

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що НАТО стурбоване цілями Китаю, враховуючи його дедалі тісніші зв’язки з росією, включно зі співробітництвом у сфері енергетики та транспорту, що спричинило різке зростання постачань російської нафти до Китаю через арктичні води.

«Ми знаємо, що на борту цих кораблів є військові вчені. Вони не сказали, що не підуть туди військовими. У той час як наміри росії в Арктиці стають все більш очевидними, «наміри Китаю щодо регіону залишаються непрозорими», — сказав Роб Бауер.

Натомість спеціальний представник Китаю у справах Арктики Гао Фен зазначив, що «напруженість в Арктиці не тільки ускладнить співпрацю, але й вплине на глобальну стабільність». За його словами, Китай та інші азійські країни відіграють важливу роль у захисті, дослідженні, розвитку та управлінні Арктикою.

Як пише видання, у тому, що розглядається як перший крок до регулярних малих контейнерних перевезень Північним морським шляхом, китайське вантажне судно використало цей шлях для тримісячної подорожі з Балтійського моря до Китаю. Водночас Україна збільшила поставки нафти до Китаю.

«Ми не можемо бути наївними і очікувати, що ці нові маршрути будуть використовуватися виключно комерційними суднами», — наголосив Бауер.

Також повідомляється, що росія інвестувала значні кошти в арктичні авіабази та іншу інфраструктуру. Як зазначив американський адмірал, хоча бюджетні обмеження, пов’язані з війною в Україні, затримали постачання нових криголамів, її значні повітряні та військово-морські ресурси в Арктиці залишаються недоторканими.

«НАТО має бути готове до конфлікту в регіоні, враховуючи здатність росії діяти в Арктиці. Попри це, НАТО не турбується про те, що Арктика стане гарячою точкою зараз», — підсумував Бауер.

Схожі новини