Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За рік Китай зробив приблизно сто ядерних боєголовок, — Пентагон

  • 19.10.2023, 18:45
  • 539

Темпи збільшення запасів ядерної зброї у Китаї перевищують попередні прогнози США

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Аналітики Міноборони США вважають, що у травні цього року Китай мав у своєму арсеналі понад 500 ядерних боєголовок, що приблизно на 100 більше, ніж торік.

У минулорічній доповіді Пентагон вказував, що Пекін швидко модернізує свої ядерні сили, але оцінював, що той нарощуватиме їх меншими темпами й до 2035 року матиме 1500 ядерних боєголовок.

Тепер Пентагон прогнозує, що Китай до 2030 року планує розмістити понад 1000 ядерних боєголовок, що закріпить його статус третьої ядерної держави світу після Штатів і росії.

Для цього КНР, імовірно, використовуватиме нові реактори-розмножувачі на швидких нейтронах і переробні потужності для виробництва плутонію — які китайська влада офіційно називає частиною досліджень «мирного атома».

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, станом на січень цього року рф мала 5889 ядерних боєголовок, а США — 5244.

Однак Китай відмовляється брати участь у переговорах зі США і росією щодо обмеження ядерних озброєнь, стверджуючи, що арсенали цих двох країн набагато більші за його власний.

Схожі новини