Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Робили усе, аби для наших хлопців не було несподіванкою, що в наступному окопі сидить ворог» — прикордонник Естонець про контрнаступ біля Бахмута

  • 18.10.2023, 12:00
  • 406

Прикордонник на псевдо Естонець звістку про війну отримав вдома та спочатку не повірив, що таке можливо у сучасному світі

Проте зі своїм рішенням захищати Батьківщину не вагався й мобілізувався до Держприкордонслужби України у перші дні широкомасштабного вторгнення країни-агресора.

«Як відправив дружину та дитину за кордон — одразу пішов до військкомату, а там отримав призначення в прикордонники», — пригадує військовослужбовець.

Чоловік чітко знав, який саме обрати військовий фах на службі, бо мав за приклад батька — бойового пілота.

«Мій батько був бойовим льотчиком, командиром ланки. Він служив в Естонії, там я й народився. Оператори дронів прирівнюються до авіації, тому можна сказати, що я трохи пішов вслід батькові», — розповідає прикордонник.

З реалізацією задуму допомогли у Державній прикордонній службі України, яка реформується за стандартами НАТО, а отже фахівців аеророзвідки стає більше. Відтак, відповідна посада знайшлася й для Естонця, який мріяв про небо.

«У Державній прикордонній службі, якраз вводили посади операторів БПЛА, й мені начальник запропонував „літати“, на що я одразу погодився, — сказав чоловік й додав — Техніка та електроніка мені дуже близькі, а дрони не тільки залізо, а й „софти“, перепрошивки».

У розмові пілот дрона пригадав й відчуття під час виконання першого бойового завдання.

«Перший виліт був нервовим й одночасно радісним. Радісно через те, що ось нарешті я літаю, а нервовим — через активну роботу ворожого РЕБ, бо треба було постійно дивитися за показниками дрона, щоб його не втратити», — поділився емоціями від першого вильоту Естонець.

Яскравий епізод бойової роботи Естонця відбувся під час контрнаступальних дій Сил оборони України на одному з флангів біля Бахмута.

«Аеророзвідка має завжди бути в небі, оскільки це „очі“ артилерії та піхоти. Почались штурмові дії наших сил. Виїхав танк й обстрілював позиції окупантів, далі в атаку пішла піхота. Тоді ми постійно „висіли“ в небі й забезпечували ситуаційну обізнаність підрозділів, щоб не було ніяких несподіванок. Плюс допомагали також скидами», — зазначив оператор БПЛА.

Схожі новини