Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У НАТО обговорять пошкодження критичної інфраструктури у Балтійському морі, — Столтенберг

  • 11.10.2023, 11:40
  • 491

Якщо атака на критичну інфраструктуру Альянсу виявиться навмисною, буде рішуча відповідь

Єнс Столтенберг. Фото із мережі
Єнс Столтенберг. Фото із мережі

Про це на брифінгу перед початком дводенної зустрічі міністрів оборони Альянсу заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Він зазначив, що міністри на зустрічі обговорять інцидент у Балтійському морі, де було пошкоджено критичну підводну інфраструктуру.

«Важлива річ зараз — встановити, що трапилося і як це могло трапитися. Якщо буде доведено, що це навмисна атака на критичну інфраструктуру НАТО, то це буде, звичайно, серйозно, і це, звичайно, зустріне об'єднану і рішучу відповідь НАТО», — наголосив він.

Нагадаємо, 8 жовтня фінський державний оператор газотранспортної системи Gasgrid Finland заявив про перекриття газогону Balticconnector, який обʼєднує Фінляндію та Естонію, через підозру в можливому витоку газу.

Пізніше зʼявилося повідомлення про пошкодження кабелю передачі даних у Фінській затоці. Наразі триває розслідування. Фінська та естонська сторони про застосування вибухівки поки не говорили.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур зазначив, що такі пошкодження не могли бути завдані одним дайвером чи невеликим підводним роботом.

Фінські ЗМІ вказували, що у політичному й військовому керівництві Фінляндії все ж допускають причетність рф до цього інциденту.

Схожі новини