Передплата 2024 «Добра кухня»

ЄС треба поширити і на Україну, — президент Естонії

  • 07.10.2023, 16:40
  • 437

Президент Естонії Алар Каріс заявив, що розширення Європейського Союзу стало історією успіху, яку необхідно поширити і на Україну

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

За словами Каріса, Україна довела, що може реформувати країну навіть під час війни, тому необхідно зробити все, щоб допомогти Україні як у вступі до ЄС, так і в перемозі у війні.

«Ми всі разом повинні продовжувати допомагати Україні доти, доки це необхідно», — заявив Каріс.

На зустрічі глав держав обговорювалися слова Каріса про те, які зміни необхідні, щоб ЄС був готовий до чергового великого розширення.

«Естонія готова обговорювати реформи інститутів, політики і бюджету ЄС, які необхідні для єдності, розвитку та ефективного функціонування союзу в процесі розширення, в рамках базових угод, — підтвердив Каріс. — Формула успіху розширення проста — країни-кандидати мають зробити свій внесок, а Європейський союз — свій. Це взаємопідтримуюча і взаємозалежна діяльність».

Президент Каріс наголосив, що важливо зберігати ЄС сильним і єдиним та дослухатися до побажань громадян під час розроблення плану дій. Він зазначив, що переважна більшість європейців хочуть сприяти сталому розвитку, знижувати споживання енергії та боротися з інфляцією.

Він також закликав до пильності в період виборів до Європарламенту — слід побоюватися тих, хто пропонує прості рішення складних проблем. Каріс також висловив тверду впевненість у тому, що ЄС має ставити освіту в центр свого існування. За словами президента, освічені люди критичніше ставляться до популізму і кампаній з дезінформації.

Під назвою «група Аррайолуш» відбуваються неформальні зустрічі глав низки держав, які, дотримуючись Конституції своєї країни, не беруть участі в засіданнях Європейської ради.

Перша така зустріч відбулась у португальському місті Аррайолуш. У ній брали участь глави таких держав, як Латвія, Польща, Німеччина, Фінляндія та Угорщина.

Схожі новини