Передплата 2024 «Добра кухня»

Абсурдна справа триває: судилище проти Погребиського за наклепом держзрадника Волошина затягується

  • 29.09.2023, 15:24
  • 1 062

Депутат Київради з фракції «Європейська Солідарність», офіцер ЗСУ, воїн-десантник Олександр Погребиський був змушений взяти відпустку, щоб прибути на засідання у Печерському суді у справі за наклепом одіозного регіонала Олега Волошина

Олександр Погребиський
Олександр Погребиський

Попри те, що екснардепу від ОПЗЖ Олегу Волошину в Україні інкримінують державну зраду, судилище проти Олександра Погребиського триває. Щоправда, цього разу засідання знову не відбулося — бо суддя пішла у відставку, повідомив Олександр Погребиський у Facebook.

Ця історія тягнеться понад три роки і вже перетворилася на театр абсурду, пише співголова фракції «Євросолідарність» Ірина Геращенко: «Саша брав участь в боях під Соледаром, був контужений. Волошин втік з України ще до війни, СБУ звинувачує його в державній зраді. Але абсурдна справа триває».

«Вже минув третій рік, але досі ще не відбулося попереднє засідання. Тобто воно постійно переноситься з різних причин. Сьогодні знову засідання не відбулося, воно буде перенесено. Як сказали представники канцелярії, буде призначений новий суддя, він вже буде розглядати справу, про що мені буде повідомлено окремою повісткою», — сказав Погребиський в коментарі журналістам.

«Я проходжу у цій справі як підозрюваний в нападі на державного діяча, в минулому народного депутата від ОПЗЖ Волошина, який на цей час має підозру про державну зраду, переховується від органів СБУ, який втік з країни до початку широкомасштабної війни, в той час, коли я взяв в руки зброю, перебував в батальйоні територіальної оборони, евакуйовував дітей з Ірпеня і Бучі, пішов в ЗСУ, звільняв Херсон, Бахмут, був в оточенні в Соледарі, отримав бойові травми і продовжив службу в ДШВ. На цей момент я навчаю, передаю свій досвід мобілізованим громадянам, які прийшли в ДШВ», — пояснює військовий.

«Я знаю, що це політична історія, я знаю, що владі вигідно депутата Київради Погребиського, який є по суті опозиціонером, якомога довше тримати на гачку от такими судовими засіданнями. Цю справу можна було вже давно закрити за відсутності доказів, виправдати і не ганьбитися цим. Це ж не я ганьблюся, а вони», — наголошує Олександр Погребиський.

Народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Михайло Бондар зауважує: «три роки тому я був присутній, як і багато моїх колег, тут на суді, брали Олександра на поруки, доводили, що ОПЗЖ має бути закрита як політична сила. Люди, які представляють її в парламенті, мають скласти мандати, до чого зараз помаленьку все і доходить. І ми говорили, що Волошин є зрадником. Після повномасштабного вторгнення ми це все побачили, людина втекла до своїх господарів в московію. Він зараз там. Тому я вважаю, що логічно мала бути слідчими закрита ця справа, якщо не на самих початках, то після того, як Волошин втік».

«Але продовжується цей фарс, я впевнений, що політично замовлений. 5 жовтня я знову буду на суді в Червінського, який дозволив собі говорити про вагнерівців. Зараз його за вказівкою Офісу президента запроторили за ґрати. Це саме намагаються зробити і з Олександром, тому що він від політичної сили, яка критикує дії теперішньої влади», — говорить Бондар.

Як відомо, 21 липня 2020 року Олександр Погребиський біля Верховної Ради став випадковим свідком інциденту, коли нардепа Волошина на знак протесту проти його антиукраїнських заяв з трибуни парламенту облили зеленкою.

За наклепом Волошина тоді Олександра Погребиського затримали силовики. Печерський райсуд Києва відпустив його під особисті зобов‘язання лідера «ЄС» Петра Порошенка та народних депутатів. Всі ці роки розгляд справи затягувався через постійну неявку до суду Волошина та його представників.

14 вересня 2022 року Печерський суд прислав чергову повістку Олександру Погребиському, який після бойової травми на фронті проходив лікування. «Цікавим є той факт, що попередня повістка про виклик в Печерський суд була на 09 березня 2022 року. І я з‘явився, бо виконую свої процесуальні зобов‘язання, але суддів, що там суддів… суд був зачинений», — повідомив депутат-десантник.

Депутат Київради від «Європейської Солідарності», лідер ветеранської організації «Res_Publika. Брати по Зброї» Олександр Погребиський 24 лютого у партійному офісі долучився до організації батальйону тероборони. Погребиський брав участь у захисті столиці та евакуації мешканців Ірпеня, одним з перших увійшов до щойно звільненої від окупантів Бучі і показав моторошні кадри сплюндрованого містечка.

Після звільнення Київщини Олександр Погребиський продовжив службу у 46-й бригаді Десантно-штурмових військ, яка брала участь в боях за звільнення Херсонщини та на Донбасі в районі Бахмута і захищала Соледар. У боях отримав контузії і поранення.

Зараз молодший лейтенант Олександр Погребиський проводить навчальну підготовку для мобілізованих в Десантно-штурмові війська.

Схожі новини